Domácí kuřecí vývar - postup přípravy
Správně udělaný vývar je základem mnoha pokrmů a rozhodně je lepší než náhražky prodávané v obchodě. Vyrobit ho je snadné a suroviny na něj můžete navíc dále zužitkovat.
Na vývar
Kuřecí stehna velmi dobře omyjte a vložte do hrnce s vodou. Té dejte 2 až 3 litry podle toho, jak chcete, aby byl vývar silný. Počkejte, až se voda začne vařit, a z hladiny lžící sbírejte uvolněné nečistoty, které vyhoďte. Když se již žádné nevytváří, stáhněte plamen na minimum tak, aby voda jen občas probublávala. Takto bez pokličky maso jednu hodinu vařte.
Mezitím si oloupejte a omyjte mrkev, celer a kořenovou petržel a rozkrájejte na menší kousky. Omyjte i kus pórku. Cibuli oloupejte tak, aby na ní zůstala poslední nahnědlá slupka, a poté ji rozřízněte napůl. Na sporáku nasucho rozpalte pánev a cibuli na ní dejte rozkrojenou stranou dolů a nechte ji trochu osmahnout, dokud některé části nezačnou černat.
Do hrnce přidejte připravenou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře. Přidat můžete i snítku listové petržele. Další variantou je vývar zpestřit třeba 2 stroužky česneku, kouskem zázvoru nebo sušenými houbami podle vašich preferencí a toho, na co ho chcete přesně využít. Ale není to rozhodně nutné. Vše opět na mírném plameni za občasného probublání a bez pokličky vařte jednu a půl hodiny. Poté vývar dle chuti dosolte a vypněte.
Vývar proceďte přes síto, měl by být zlatavý a velmi čistý. Lze ho podávat s nudlemi a zeleninou jako polévku, případně použít do různých pokrmů. Uvařené maso a zeleninu lze použít do jiných jídel, například můžete udělat paštiku nebo zeleninu přidat do salátu.