Domácí kynuté croissanty zapečené se strouhaným sýrem - postup přípravy
Nadýchané, jemné, křupavé a voňavé croissanty se sýrem jsou dokonalé. Jakmile jednou vyzkoušíte ty domácí, kupované z obchodu už vám nikdy nebudou stačit. Nejsou nijak složité na přípravu ani na suroviny a výsledek je bez nadsázky geniální.
Těsto
Náplň
Na posypání
Do hrnku nebo misky nalijte teplé mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte lžičku cukru. Promíchejte a na 10 až 15 minut odložte na teplé místo, aby se kvasinky probudily k životu. Že se vše odehrálo, jak má, poznáte podle bublinek, které se začnou vytvářet na povrchu směsi. Pak můžete pokračovat v práci. Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy, přidejte sůl a dobře promíchejte. Přilijte smetanu a aktivovaný kvásek, vyklepněte jedno vajíčko a vše začněte promíchávat a zpracovávat na těsto. Když je hmota téměř úplně homogenní, přidejte změklé máslo a pokračujte ve hnětení, abyste získali pružné, vláčné a nelepivé těsto. Aniž byste ho nechávali kynout, vyklopte ho na pracovní plochu posypanou trochou mouky a válečkem jej rozválejte na tenkou obdélníkovou placku.
Tu potřete po celé ploše tenkou vrstvou změklého másla, posypejte strouhaným sýrem a stočte těstovou placku do pevné rolády. Zakryjte ji čistou utěrkou a nechte 10 minut odstát. Pak ji rozkrojte na dvě stejně velké části.
Každou část těsta rozválejte na obdélníkovou placku o rozměrech 30 x 40 centimetrů a ostrým nožem či kráječem na pizzu ji rozkrájejte na trojúhelníky.
Na širší straně trojúhelníku pak zhruba v půlce udělejte krátký zářez a z této strany trojúhelník srolujte do zahnutých rohlíčků. Stejným způsobem zpracujte i druhou polovinu těsta.
Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstalo dostatek volného prostoru. Zakryjte je utěrkou a nechte je 30 minut na teplém místě vykynout. Poté povrch croissantů potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypejte semínky nebo strouhaným sýrem.