Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí likérové špičky s čokoládovým krémem

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 31 minut

Domácí likérové špičky s čokoládovým krémem - postup přípravy

Pokud chcete o Velikonocích pohostit své blízké luxusním dezertem, připravte pro ně domácí likérové špičky. Dezert má jemnou strukturu a rozplývá se na jazyku.

Ingredience pro:
7 kusů
+ -

Piškoty

Na potření

Čokoládový krém

Likérová náplň

Čokoládová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte piškoty. Do mísy od robota vložte vaječné bílky, které vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidejte cukr a vytvořte tuhý sníh. Trochu sněhu vmíchejte do rozšlehaných žloutků v jiné míse.

2. KROK

Žloutkovou směs poté opatrně vmíchejte do sněhu, do kterého vsypte také mouku s vanilkovým pudinkem v prášku. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.

3. KROK

Těsto vlijte do cukrářského sáčku a na plechu, pokrytém pečicím papírem, vytvářejte kolečka o průměru 3,5–4 cm. Vyčnívající těsto zatlačte směrem dolů namočeným prstem. 

4. KROK

Piškoty pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–17 minut, dozlatova. 

Poznámka: Mezi piškoty udělejte dostatečné rozestupy, protože se po upečení zvětší až o 0,5 cm.

5. KROK

Nyní připravte čokoládový krém. V míse od robota šlehejte vaječné žloutky s jedním celým vejcem. Zatímco probíhá šlehání, připravte sirup. 

6. KROK

V rendlíku smíchejte cukr se studenou vodou a začněte ho zahřívat. Jakmile se sirup začne vařit, snižte teplotu na minimum a vařte ho 8 minut bez míchání. 

7. KROK

Ještě horký sirup nalévejte do vajec tenkým proudem, po stěně mísy, za stálého šlehání. Po 5 minutách šlehání přidejte do směsi změklé máslo. 

8. KROK

Tip: Pokud by byla vejce studenější než máslo, krém se srazí. V takovém případě vložte krém do mikrovlnky na 5–6 vteřin nebo do teplé vody. Teploty se vyváží a krém můžete znovu našlehat.

9. KROK

Za stálého šlehání do krému přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou předem nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté do směsi vmíchejte také proseté kakao.

10. KROK

Aby nebyl krém příliš řídký, vložte ho na 10 minut do lednice a poté ho znovu promíchejte a vlijte do cukrářského sáčku s likérovou špičkou. 

11. KROK

Piškoty polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou, nechte je ztuhnout a poté na ně aplikujte krém tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Poté dezert okamžitě vložte do lednice.

12. KROK

Po ztuhnutí dovnitř každé špičky nalijte likérovou náplň, kterou vytvoříte vyšleháním smetany a jejím smícháním s vaječným likérem. 

13. KROK

Zbylým čokoládovým krémem každou špičku uzavřete. Použít k tomu můžete ozdobnou hlavici, kterou nasadíte na cukrářský sáček. Dezert vložte na 1 hodinu do mrazáku a na závěr připravte polevu. 

14. KROK

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, smíchejte ji s kokosovým olejem a polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Tip: Pokud nemáte kokosový olej, můžete použít například Heru.

15. KROK

Domácí likérové špičky do polevy namočte, nechte je zaschnout a užijte si jejich jedinečnou chuť. 

Tip: Než dezert zkonzumujete, uchovávejte ho v lednici.

16. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

17. KROK

Videopostup krok za krokem

18. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů