Domácí likérové špičky s čokoládovým krémem - postup přípravy
Pokud chcete o Velikonocích pohostit své blízké luxusním dezertem, připravte pro ně domácí likérové špičky. Dezert má jemnou strukturu a rozplývá se na jazyku.
Piškoty
Na potření
Čokoládový krém
Likérová náplň
Čokoládová poleva
Nejprve připravte piškoty. Do mísy od robota vložte vaječné bílky, které vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidejte cukr a vytvořte tuhý sníh. Trochu sněhu vmíchejte do rozšlehaných žloutků v jiné míse.
Žloutkovou směs poté opatrně vmíchejte do sněhu, do kterého vsypte také mouku s vanilkovým pudinkem v prášku.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Těsto vlijte do cukrářského sáčku a na plechu, pokrytém pečicím papírem, vytvářejte kolečka o průměru 3,5–4 cm. Vyčnívající těsto zatlačte směrem dolů namočeným prstem.
Piškoty pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–17 minut, dozlatova.
Poznámka: Mezi piškoty udělejte dostatečné rozestupy, protože se po upečení zvětší až o 0,5 cm.
Nyní připravte čokoládový krém. V míse od robota šlehejte vaječné žloutky s jedním celým vejcem. Zatímco probíhá šlehání, připravte sirup.
V rendlíku smíchejte cukr se studenou vodou a začněte ho zahřívat. Jakmile se sirup začne vařit, snižte teplotu na minimum a vařte ho 8 minut bez míchání.
Ještě horký sirup nalévejte do vajec tenkým proudem, po stěně mísy, za stálého šlehání. Po 5 minutách šlehání přidejte do směsi změklé máslo.
Tip: Pokud by byla vejce studenější než máslo, krém se srazí. V takovém případě vložte krém do mikrovlnky na 5–6 vteřin nebo do teplé vody. Teploty se vyváží a krém můžete znovu našlehat.
Za stálého šlehání do krému přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou předem nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté do směsi vmíchejte také proseté kakao.
Aby nebyl krém příliš řídký, vložte ho na 10 minut do lednice a poté ho znovu promíchejte a vlijte do cukrářského sáčku s likérovou špičkou.
Piškoty polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou, nechte je ztuhnout a poté na ně aplikujte krém tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Poté dezert okamžitě vložte do lednice.
Po ztuhnutí dovnitř každé špičky nalijte likérovou náplň, kterou vytvoříte vyšleháním smetany a jejím smícháním s vaječným likérem.
Zbylým čokoládovým krémem každou špičku uzavřete. Použít k tomu můžete ozdobnou hlavici, kterou nasadíte na cukrářský sáček. Dezert vložte na 1 hodinu do mrazáku a na závěr připravte polevu.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, smíchejte ji s kokosovým olejem a polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Tip: Pokud nemáte kokosový olej, můžete použít například Heru.
Domácí likérové špičky do polevy namočte, nechte je zaschnout a užijte si jejich jedinečnou chuť.
Tip: Než dezert zkonzumujete, uchovávejte ho v lednici.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts