Domácí medovník se zakysanou smetanou - postup přípravy
Pokud hledáte recept na netradiční medovník, vyzkoušejte tento, který je plněný zakysanou smetanou, sušenými švestkami a ořechy. Jeho příprava není vůbec složitá a zvládne ho i úplný začátečník.
Na korpus
Na krém
Na dokončení
Vejce rozklepněte do hrnce, přisypte k nim cukr a vyšlehejte je do pěny. Poté přidejte med, velmi změklé máslo a špetku soli. Směs následně dobře promíchejte.
Postupně do směsi přisypávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Poté do jiného hrnce napusťte vodu a přiveďte ji varu.
Hrnec s těstem vložte nad hrnec s vroucí vodou a směs míchejte, dokud nevypracujete hladké a lehce lepivé těsto.
Pomocí lžíce odkrojte kousek těsta, přendejte ho na bohatě pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho do tenkého plátu. Postup opakujte, dokud budete mít dostatek těsta. Vzniknout by vám mělo 18–20 kusů.
Jednotlivé pláty poté přendejte na plech vysypaný moukou, několikrát ho propíchněte vidličkou a postupně je pečte při teplotě 190 °C po dobu 3–4 minut, dokud korpus není zlatavý.
Plát vyjměte, přendejte ho na pracovaní plochu, ořízněte ho podle dortové formy a odkrojky nevyhazujte. Poté dejte péct další. Postup opakujte, dokud budete mít dostatek plátů.
Pomocí suché mašlovačky očistěte upečené korpusy od přebytečné mouky. Sušené švestky vložte do hrnce, přisypte k nim cukr a vařte je do změknutí.
Uvařené švestky vyjměte, vypeckujte je a nakrájejte je na malé kousky. Poté pomocí válečku rozdrobte na malé kousky odkrojky korpusů.
Ořechy orestujte na pánvi, 7–8 ks celých ořechů odložte stranou a zbytek nasekejte najemno. Do velké mísy přendejte zakysanou smetanu, přidejte do ní cukr a směs míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Plát položte na talíř nebo jiný podnos, potřete ho zakysanou smetanou a posypte ho švestkami a ořechy. Poté na něj položte další plát, lehce ho přitlačte rukou a postup opakujte, dokud budete mít dostatek plátů a náplně.
Nakonec vzniklý medovník potřete krémem a ze všech stran ho posypte nadrcenými kousky korpusu. Poté ho ozdobte celými ořechy.
Domácí medovník nechte v lednici odpočinout alespoň 4 hodiny a poté ho nakrájejte na kousky a můžete servírovat.
Tip: Kromě švestek můžete použít také rozinky, meruňky nebo jiné oblíbené sušené ovoce.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.