Domácí vdolky ke kávě - postup přípravy
Vdolečky jsou jednou z oblíbených sladkostí, kterou není složité si usmažit. Co si na ně dáte, bude jen na vaší chuti, radí v receptu jeho autorka paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Z vlažného mléka, droždí a trochy cukru zadělejte kvásek a počkejte, dokud vám nevzejde. V zadělávací míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku se solí, zbytkem cukru a citronovou kůrou z pečlivě omytého citronu. Přilijte kvásek, přidejte jedno vejce a žloutek z druhého vejce, rozpuštěné máslo a přilijte rum.
Těsto zamíchejte a pak začněte zpracovávat rukama. Pomoci si můžete robotem nebo pekárnou na chleba. Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné. Poté mísu přikryjte a dejte těsto na zhruba hodinu kynout na nějaké teplejší místo.
Po vykynutí těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a vyválejte na zhruba jeden centimetr silnou placku. Pokud nechcete, aby vám později zůstávaly kusy mouky v oleji a připalovaly se, místo podsypání můžete použít trochu oleje, aby se těsto nelepilo. Vykrájejte z něj kolečka, do kterých štamprlátkem nebo podobným předmětem udělejte důlek. Dejte je na plech, kde budou ještě 15 minut kynout.
Do rendlíku, hrnce či vysoké pánve nalijte dostatek rostlinného oleje tak, aby v něm mohly vdolky plavat. Ten rozpalte, ve vdolku dle potřeby prsty dotvarujte důlek a dejte ho smažit, dokud nebude v obou stran dozlatova. Vdolky lze podávat se zdobením podle vaší chuti jako různými druhy marmelády, sladkým tvarohem či šlehačkou a jinými ingrediencemi. Není nutné je ani cukrovat, ale záleží na vaší preferenci.