Domácí zeleninový bujón bez éček - postup přípravy
Na polévky či různé pokrmy je pro chuť důležitý dobrý zeleninový vývar. Pokud nechcete používat kupované kostky plné éček, můžete si je udělat doma a jednoduše uskladnit.
Ingredience
Všechnu zeleninu očistěte. Mrkev, pastinák, petržel, kořen celeru, kedlubnu a kurkumu nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na kousky, cibuli na čtvrtkolečka a česnek na menší kusy. Z celeru použijte také nať a nasekejte ji nadrobno, stejně jako petrželku.
Dejte do hrnce nebo větší pánve trochu slunečnicového oleje, přihoďte zeleninu a začněte ji smažit. Pak přisypejte sůl a počkejte, až pustí vodu. Pak vše přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte asi 8 minut, aby byla zelenina měkká.
Zeleninovou směs rozmixujte mixérem na hladkou hmotu. Rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem, upěchujte a přikryjte fólií. Vše nechte přes noc zmrznout v mrazáku. Druhý den hmotu rozkrájejte na kostičky, zabalte je do alobalu a dejte je do sáčků se zipem. Můžete je pak dlouho skladovat v mrazáku.