Dort „Máša“ s kondenzovaným mlékem a zakysanou smetanou - postup přípravy
Krásný dort se hodí jako dárek k narozeninám, výročím či jiným vzácným příležitostem. Možná si jej ale budete chtít upéct i jen tak pro oslazení všedního dne. Dort jménem Máša zvládnou připravit i mírně pokročilí cukrářští začátečníci. Nečeká vás žádné složité hnětení, kynutí ani jiné zákeřné technologické postupy. Chutná skvěle, je krásný na pohled a není náročný na suroviny.
Těsto
Krém
Poleva
V míse smíchejte kondenzované mléko se změklým máslem a prošlehejte šlehačem do jemné a hladké konzistence. Vyklepněte do směsi vajíčko, přidejte sůl a vanilkový cukr nebo esenci dle chuti. Přes jemné sítko prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuto směs přidávejte v několika krocích za stálého míchání do hmoty z kondenzovaného mléka. Vypracujte hladké a homogenní těsto.
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a bočnice bohatě vytřete máslem. Do formy vlijte hotové těsto a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 30 až 40 minut. Zda je těsto hotové, zkontrolujte testem se zapíchnutou špejlí.
Upečené těsto nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a dlouhým nožem nebo kusem nitě překryjte podélně korpus na tři pláty. Vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem do jemné pěny a touto směsí potřete pláty těsta, které sestavte na sebe. Zbylým krémem pak potřete celý povrch dortu, včetně boků.
Pro přípravu polevy rozpusťte ve vodní lázni či mikrovlnné troubě čokoládu s trochou mléka, promíchejte obě přísady do lesklé hmoty a tu pak nalijte na vrchní část dortu. Polevu pak podle své fantazie vytvarujte s pomocí špejle do ozdobných vzorů, jako jsou pruhy nebo květiny. Hotový dort vložte na 2 či 3 hodiny do lednice ztuhnout a podávejte.