Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort s meruňkami

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Dort s meruňkami - postup přípravy

Jak univerzální suroviny jsou mouka, cukr a ovocná zavařenina! Kolik jen parády se s ní dá udělat! Dnes vám představíme velmi chutný a zároveň pohledný a efektní dort z těch nejzákladnějších surovin, který si doma upečete za pár minut a přitom okouzlí i tu nejnáročnější návštěvu. Tahle dobrota se jmenuje mřížkový koláč a v mnoha rodinách už se stal klasikou. Pojďte si ji připomenout a upečte si vůni svého dětství.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:




Do misky rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky si odložte, žloutky vložte do misky a trochu je metličkou rozšlehejte a přidejte cukr. Tentokrát šlehejte důkladně tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Na hrubém struhadle nastrouhejte zmrzlé máslo, které přidejte do misky s oslazenými vajíčky. Pomocí špachtle nebo vidličky pak vajíčka s máslem utřete do hladka.

V samostatné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva a dobře navzájem promíchejte. Po lžících tuto směs přidávejte za stálého míchání k rozšlehaným vajíčkům utřeným s máslem a uhněťte těsto.

Když docílíte hladké a pevné konzistence, rozdělte hotové těsto na dvě části – 1/3 a 2/3 celkového množství.

Menší část si na chvilku odložte. Větší část těsta si položte na pomoučněnou pracovní desku a ručně trochu propracujte. Pak válečkem těsto rozválejte na placku o síle asi 6 milimetrů.

Kulatou dortovou formu si vyložte pečicím papírem a přeneste do ní těstovou placku, z níž vytvoříte těstovou misku. Vnitřní část těstové misky vymažte meruňkovým džemem tak, že necháte asi centimetrový okraj suchý.

Nyní vezměte zbývající část těsta, na pomoučněném vále ji rovněž rozválejte, tentokrát ale na čtvercový plát o síle asi 3 až 4 milimetry. Tuto placku pak rozkrájejte na 2 centimetry silné proužky. Z těch pak na vrstvě džemu vytvořte mřížku.

Vezměte si misku s odloženými bílky, trochu je rozšlehejte, pomažte jimi mřížku a dejte dort péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi 20 až 25 minut.

Když mřížka krásně zrůžoví, můžete dort vytáhnout z trouby. Nechte ho úplně vychladnout a přeneste na talíř. Pokud chcete, můžete jej před podáváním zasypat moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů