Dvoubarevná bábovka ze zakysané smetany - postup přípravy
Klasická olejová bábovka je typická svou vláčnou konzistencí. Pokud ji navíc vylepšíte o zakysanou smetanu podle receptu od paní Romany Staňové, získáte nejlepší bábovku na světě. ♥
Ingredience
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte krupicový a vanilkový cukr a jeden kelímek zakysané smetany. Přilijte rostlinný olej a vše vyšlehejte dohladka.
V jiné misce promíchejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a tuto směs prosejte do žloutkové směsi. Vypracujte hladké těsto.
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do pevného sněhu. Jemnými krouživými pohyby směrem ode dna vzhůru sníh zapracujte do žloutkového těsta. Asi dvě třetiny těsta vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Zbylou třetinu smíchejte s kakaem a nalijte ji na bílé těsto ve formě.
S formou jemně párkrát ťukněte o desku stolu, abyste z těsta vyhnali vzduchové bubliny. Bábovku vložte do trouby rozehřáté na teplotu kolem 170 °C a pečte ji asi 60 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Po dopečení nechte bábovku zcela vychladnout a až poté ji opatrně vyklopte z formy. Povrch posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte ji na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.