Fleky s bílým zelím a slaninou - postup přípravy
Rychlá večeře z trochy mouky, vajíček, zelí a slaniny podle receptu od paní Ilony Šimůnkové je takovou variací na klasické slovenské halušky. Pokud se vám přitom nebude chtít dělat s domácími flíčky, klidně je nahraďte kupovanými a uvařeno budete mít ještě mnohem rychleji.
Ingredience
Smíchejte polohrubou mouku s dvěma vejci a špetkou soli a uhněťte hladké a lesklé a suché těsto. Pokud by bylo moc husté, nařeďte jej trochou vody. Nechte těsto asi 15 minut odpočinout, rozválejte ho na placku o síle kolem 2 mm a nechte ji alespoň 1 hodinu oschnout na vzdušném místě. Následně placky rozkrájejte na čtverečky. V hrnci přiveďte k varu vodu a flíčky vařte 4 až 6 minut doměkka.
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte je v pánvi dozlatova a aby pustily tuk. Na tuku pak orestujte také pokrájenou cibuli a přidejte vyždímané a okapané zelí. Podle chuti osolte, přidejte mletý kmín a jemně nastrouhanou syrovou bramboru. Pokračujte v restování, dokud se brambora nerozpadne a zelí nezměkne.
Uvařené flíčky promíchejte se zelím a navrch posypejte ještě trochou opečené slaniny. Posypejte jemně nakrájenou jarní cibulkou nebo jinou zelenou bylinkou a podávejte.