Francouzské brambory s uzeným masem - postup přípravy
Francouzské brambory jsou ideálním jídlem pro všechny, kteří se příliš nepřátelí s mytím nádobí, na jejich přípravu totiž stačí jediný pekáček. Pokud si chcete připravit ty nejlahodnější, vyzkoušejte recept z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, brambory jsou podle něj krásně měkké a uzené maso šťavnaté.
Ingredience
Na ozdobu
Brambory očistěte, oloupejte slupku a nakrájejte je na plátky, zhruba 5 mm tlusté. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké proužky a uzené maso na drobné kostičky.
Pekáč vymažte olejem a navrstvěte do něj ingredience následujícím způsobem:
- polovina brambor,
- osolit,
- polovina cibule,
- posypat kmínem,
- polovina uzeného masa,
- posypat jemně nasekaným česnekem,
- opepřit,
- jemně zakápnout olejem.
Druhou vrstvu naskládejte do pekáčku stejným způsobem jako tu předchozí. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 35 minut.
Během první fáze pečení si připravte směs vajec a smetany. Vyšlehaná vejce jemně osolte a následně promíchejte se smetanou na vaření.
Po 35 minutách pečení brambory rovnoměrně přelijte vaječno-smetanovou směsí. Pečte dalších 35 minut, dokud vrchní vrstva brambor nezíská lehce nazlátlou, křupavou kůrčičku.
Brambory podávejte ještě za tepla. Dle chuti je můžete posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem