Jablečný trhanec - postup přípravy
Vynikající sladký ovocný oběd či dezert z jedné pánve lze připravit snadno a rychle podle receptu od paní Andy Chudobové. Stačí vám na něj jen pár surovin ze spíže a dvě jablka.
Na těsto
Na jablka
Rozklepněte vejce a do jiné mísy rozdělte žloutky a bílky. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem a solí, poté přidejte mléko a mouku a ušlehejte. Nakonec přimíchejte sníh a opatrně promíchejte, aby vše zůstalo nadýchané.
Na pánvi rozpusťte máslo a nalijte na ni těsto. Na něj nasypejte dle chuti rozinky. Mělo by být 2 až 3 centimetry silné. Přikryjte těsto poklicí a smažte ho pomalu na slabém plameni. Hlídejte ale, aby se nespálilo. Až bude z jedné strany zlatavé, obraťte ho na druhou stranu a nechte dojít.
Dejte těsto na talíř a natrhejte ho na kusy. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kusy. Na pánev dejte trochu másla a cukru, podle toho, jak máte kyselá jablka, a nechte ho mírně zkaramelizovat. Poté přidejte jablka a promíchejte. Nakonec vraťte do pánve natrhané těsto, promíchejte, vše prohřejte a servírujte posypané moučkovým cukrem.