Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak připravit ovoce na slavnostní stůl

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut

Jak připravit ovoce na slavnostní stůl - postup přípravy

I když tomu v historii bývalo jinak, dnes bychom ovoce na slavnostních tabulích obvykle hledali marně. Je to velká škoda, nejenže je velmi sladké a chutné, ale s trochou fantazie s ním dokážete vykouzlit přenádherné dekorace.

Ingredience pro:
1 porce

Mandarinkový záhonek s kiwi liliemi

Tropický ovocný koktejl v ananasu

Citrusový květ s banány a hroznem

Hrušková mohyla s mandarinkovými a jablkovými květy

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mandarinkový záhonek s kiwi liliemi

1. Připravte si oválný tácek nebo velký talíř a oloupejte sudý počet mandarinek tak, aby vytvořily dvě souběžné řady přesně uprostřed oválu. Mandarinky rozloupejte na měsíčky tak, aby však vespod zůstaly spojené. Dílky od sebe rozevřete a doprostřed každého z nich vložte kuličku hroznového vína.

2. Citrón rozdělte podélně napůl a každou polovinu nakrájejte na velmi jemné plátky. S pomocí prstů je roztáhněte do souvislé řady a udělejte z nich „plůtek“ z každé strany mandarinkového záhonku. Podél citrónového plotu položte řadu kuliček tmavého hroznového vína.

3. Nakonec připravte kiwi lilie. Neoloupané kiwi zhruba uprostřed nakrojte vroubkovanými cik-cak řezy tak, abyste půlky následně mohli oddělit. Už takto vypadají nádherně, my ale půjdeme ještě dál. S pomocí ostrého nožíku odřízněte slupky z jednotlivých dílků tak, aby u stopky stále držely pohromadě. Tyto „lístky odklopte a položte je dolů. Tak vznikne liliový květ. Ty položte po zbylých okrajích oválné mísy a první pestrobarevná ovocná dekorace stolu je hotová.

2. KROK

Tropický ovocný koktejl v ananasu

1. Dobře vyzrálý ananas podélně rozkrojte ostrým nožem tak, aby řez vedl přesně uprostřed. Z těchto dvou polovin vytvoříte dokonce tři různá aranžmá.

2. Tím nejjednodušším je co nejlépe vydlabat dužninu (tuhého středu se prostě zbavte), kterou nakrájejte na kostky a vraťte je zpátky do vytvořené ananasové misky. Aby bylo aranžmá barevnější, přidejte k nim také kuličky hroznového vína, případně další ovoce, které máte při ruce a které se vám líbí. Nebojte se použít oranžové kaki nebo kousky kiwi. Vše ozdobte snítkou čerstvé máty a druhá dekorace je na světě.

3. Druhou polovinu rozkrojte opět napůl, tentokrát tak, aby celý tuhý střed zůstal při jedné straně. Pod tímto tuhým středem veďte podélný řez nožem a druhým řezem odkrojte dužninu od kůry. Tím získáte ananasový „košík“.

Vykrojenou dužninu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, ale držte je stále u sebe. Nakrájenou dužninu opět vsuňte zpátky do prostoru v ananasovém „košíku“ a jednotlivé plátky vystrkejte střídavě na jednu a na druhou stranu. Tím získáte hřebenu podobné aranžmá.

4. S poslední čtvrtinou ananasu proveďte prakticky totéž co v předchozí variantě, tentokrát však bez „madla“ košíku. Hřeben tak bude zasazen v ananasové misce. Díky tomu ještě lépe vynikne pohledné žebrování.

3. KROK

Citrusový květ s banány a hroznem

1. Z červeného grapefruitu odřízněte patičky, rozdělte ho na čtvrtiny a každou z nich nakrájejte na velmi tenké plátky. Vzniklé trojúhelníčky vyskládejte po obvodu velkého kulatého talíře.

2. Z pomeranče rovněž odkrojte patičky, rozdělte jej jen napůl a opět každou polovinu nakrájejte na tenké půlkulaté plátky, které vyskládejte dokola na hranu grapefruitového kruhu.

3. Nyní nakrájejte banány na šikmé plátky a ty opět vyskládejte do soustředného kruhu mírně překrývajícího ten pomerančový.

4. Nakonec vytvořte kroužek z plátků oloupaného kiwi a doprostřed nasypejte hromádku hroznů.

4. KROK

Hrušková mohyla s mandarinkovými a jablkovými květy

1. Aranžmá začněte jednou velkou hruškou, kterou vespod seřízněte tak, aby stála, a podélně ji celou rozkrojte na osm částí. Nechte je v celku a hrušku položte doprostřed kulatého talíře.

2. Tři oloupané mandarinky rozloupněte tak, jak jsme popsali v postupu na mandarinkovou zahrádku, doprostřed opět položte kuličku hroznového vína a rozmístěte je do trojúhelníku kolem středové hrušky.

3. Nyní přijde na řadu jablko, které dodá celému talíři absolutně fantastický vzhled. Rozkrojte jej na čtvrtiny a ze všech vykrojte jadřinec. Potřebovat budete jen tři z nich, proto čtvrtou klidně snězte. 🙂

Z každé strany jablko nakrojte tak, abyste z něho vykrojili střed. Ten musí jít volně vysunout. Nechte ho ale na místě a práci opakujte se středem vykrojeného středu. Totéž opakujte ještě dvakrát, přičemž vykrajujte stále menší a menší část jablka. Celkem vznikne 5 částí. Ty pak volně vysuňte směrem vzhůru, čímž vytvoříte úhledný list.

Práci opakujte se dvěma dalšími čtvrtinami jablka a všechny tři pak rozmístěte mezi mandarinkové květy kolem středové hrušky.

4. Vezměte granátové jablko, seřízněte z něho vrchní část, abyste odhalili, kudy vedou bílé blanité struktury. V těchto místech plod rozkrojte na čtvrtiny. Ty očistěte od nadbytečných blan a rozmístěte je do prostoru mezi mandarinkami a jablky. Zbytek volného místa v talíři vyplňte modrými a zelenými hrozny. Nakonec kolem hrušky rozmístěte čtyři poloviny kiwi rozkrájených cik-cak na květinky a poslední talíř je připraven k podávání.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů