Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak zamrazit jahody, aby neztratily vitamíny a chuť

Jak zamrazit jahody, aby neztratily vitamíny a chuť - postup přípravy

Jahody jsou výborné v jakémkoli stavu. Nezáleží na tom, jestli jsou v džemu, kompotu nebo v dezertu. A jistě se všichni shodneme na tom, že čerstvé a zralé ovoce je nesrovnatelně lepší než jakékoli jiné. Řekneme vám, jak můžete zmrazit jahody, aby si zachovaly svou chuť, aroma i vitamíny. Díky tomu si je budete moci užít během celého roku ve stejném stavu, jako kdybyste si je právě utrhli na zahradě. Při správném postupu mohou být vynikající i mražené jahody. Jak na to?

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak mrazit jahody?

Jahody velmi dobře umyjte. Je důležité je rychle a po malých částech umýt, aby nedošlo k přílišnému namočení ovoce vodou.




Umístěte je na papírové ručníky a nechte je 20 minut schnout. Odstraňte jahodové stonky a rozkrojte je na polovinu.

Nyní vezměte nádobu a „položte“ na ni sáček. Na jeho dno naneste vrstvu jahod a položte je řezem nahoru. Posypte je cukrem a přidejte další vrstvu jahod. Tímto způsobem pokračujte stále dál a dál.


Cukr je velmi důležitá složka. Díky tomu jahody neztrácejí barvu, aroma a nevysušují se mrazem. Po dokončení vrstvení jahod sáček a vložte nádoby do mrazáku. Za dva dny poté, co jahody zmrznou, sáček získáte tvar nádoby. Můžete jej vyjmout a samostatně umístit do mrazničky. To je vše, co musíte udělat k tomu, abyste dosáhli úžasného výsledku.

Mražené jahody mohou chutnat skvěle

Používejte tento trik a budete si moci užívat letní chuti během celého roku. Díky tomu budete mít možnost si i během podzimu a zimy připravit koláče, palačinky nebo mléčné koktejly se sladkými a šťavnatými jahodami a získejte všechny výhody těchto letních plodů. Abyste jahody úspěšně zamrazili a nezměnili se na kus ledu, musíte přesně dodržovat technologický postup. Pokud nedodržíte některý z kroků, výsledek rozhodně nemusí dopadnout, jak si skutečně přejte.

Myslete na to, že jsou všechny kroky stejně důležité a musíte na všechny myslet. Výběr ovoce a čištění jahod, stejně jako rozložení v sáčku a posypání cukrem. Nikdy nekupujte jahody sbírané po dešti. Tyto plody pravděpodobně obsahují hodně vody a nachází se na nich písek, který lze jen těžko umýt. Chuť těchto jahod se po zmrazení ještě zhorší. Jahody nebudou mít prakticky žádnou chuť nebo budou velmi kyselé a stejně je nikdo z vaší rodiny nebude jíst.

Většina jahod je na mrazení skvělá, ale musíte je ochutnat

Velké jahody si ke zmrazení na konci léta můžete koupit až poté, co je ochutnáte. Pokud jsou sladké, nakupujte bez obav. Pokud nechutnají dobře, raději z nich připravte džem. Nejlepší jahody pro zmrazení jsou středně velké jahody sklizené za suchého počasí. Jedině ty nebudou po zmrazení kyselé. Vždy byste se ovšem měli orientovat podle jejich sladké chutě. Pokud jsou trochu kyselejší, budou mnohem vhodnější do džemu nebo kompotu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů