Jednoduchý a rychlý švestkový koláč se skořicí a superrychlý hruškový koláč - postup přípravy
Švestky začínají dozrávat, a tak je čas připravit si z nich nějakou tu sladkou dobrotu. Poradíme vám snadný recept na neuvěřitelně aromatický švestkový koláč, kterého se nebudete moci nabažit.
Švestkový koláč se skořicí
Rychlý hruškový koláč
Švestkový koláč se skořicí
Umyjte a osušte švestky, vypeckujte je a zbavte je stopek.
Do hluboké mísy vložte změklé máslo při pokojové teplotě, zasypejte ho cukrem a přidejte špetku soli. Elektrickým šlehačem pak přísady vyšlehejte do pěny. Přidejte dvě vajíčka a zašlehejte je do másla tak, abyste vytvořili hladkou a homogenní hmotu.
K vaječné směsi přidejte hladkou mouku a špachtlí ji zapracujte do směsi. Výsledkem by mělo být husté, mírně tekuté těsto.
Připravte si nízkou koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypejte krupicí a vlijte do ní hotové těsto a rozprostřete ho po celé ploše formy.
Na těsto rozložte na poloviny rozkrájené švestky slupkou dolů.
Rovnoměrně je posypejte lící skořice a lžící cukru a vložte do trouby předehřáté na 180 °C péct po dobu 45 minut.
Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte mírně zchladnout a ještě teplý (nebo i později studený) podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Rychlý hruškový koláč
Hrušky umyjte a osušte, zbavte je stopek a jadřinců a pokrájejte je na tenké plátky.
Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou a vyskládejte do ní plátky hrušek tak, aby zakrývaly celou plochu dna.
Do hluboké misky vložte máslo, přidejte cukr a sůl a vše společně vyšlehejte do hladké pěny. Přidejte tři vajíčka a znovu prošlehejte. Nakonec do těsta přidejte vanilkovou esenci a hladkou mouku a za stálého míchání přilévejte mléko, dokud nezískáte hladké a polotekuté těsto.
Těstem přelijte hrušky ve formě, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut.