Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý a rychlý švestkový koláč se skořicí a superrychlý hruškový koláč

Jednoduchý a rychlý švestkový koláč se skořicí a superrychlý hruškový koláč - postup přípravy

Švestky začínají dozrávat, a tak je čas připravit si z nich nějakou tu sladkou dobrotu. Poradíme vám snadný recept na neuvěřitelně aromatický švestkový koláč, kterého se nebudete moci nabažit.

Ingredience pro:
1 porce

Švestkový koláč se skořicí

Rychlý hruškový koláč

Kuchařka
Kuchařka:

Švestkový koláč se skořicí

Umyjte a osušte švestky, vypeckujte je a zbavte je stopek.




Do hluboké mísy vložte změklé máslo při pokojové teplotě, zasypejte ho cukrem a přidejte špetku soli. Elektrickým šlehačem pak přísady vyšlehejte do pěny. Přidejte dvě vajíčka a zašlehejte je do másla tak, abyste vytvořili hladkou a homogenní hmotu.

K vaječné směsi přidejte hladkou mouku a špachtlí ji zapracujte do směsi. Výsledkem by mělo být husté, mírně tekuté těsto.

Připravte si nízkou koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypejte krupicí a vlijte do ní hotové těsto a rozprostřete ho po celé ploše formy.

Na těsto rozložte na poloviny rozkrájené švestky slupkou dolů.

Rovnoměrně je posypejte lící skořice a lžící cukru a vložte do trouby předehřáté na 180 °C péct po dobu 45 minut.


Hotový koláč vyjměte z trouby, nechte mírně zchladnout a ještě teplý (nebo i později studený) podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Rychlý hruškový koláč

Hrušky umyjte a osušte, zbavte je stopek a jadřinců a pokrájejte je na tenké plátky.

Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou a vyskládejte do ní plátky hrušek tak, aby zakrývaly celou plochu dna.

Do hluboké misky vložte máslo, přidejte cukr a sůl a vše společně vyšlehejte do hladké pěny. Přidejte tři vajíčka a znovu prošlehejte. Nakonec do těsta přidejte vanilkovou esenci a hladkou mouku a za stálého míchání přilévejte mléko, dokud nezískáte hladké a polotekuté těsto.

Těstem přelijte hrušky ve formě, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů