Jednoduchý domácí kynutý chléb - postup přípravy
Jakmile jednou vyzkoušíte recept na tento jednoduchý domácí kynutý chléb, na ten z obchodu okamžitě zapomenete. Tento pekařský skvost vám zabere jen chvíli a suroviny na něj najdete běžně k kuchyni.
Ingredience
Do nádoby nalijte vlažnou vodu a vložte do ní droždí. Poté do něj přisypte cukr a směs velmi dobře promíchejte.
Do velké mísy nasypte hladkou mouku a přidejte do ní sůl. Poté ke směsi přilijte vodu smíchanou s droždím a cukrem.
Směs přendejte do robotu a těsto nechte dobře propracovat po dobu 5 minut. Pokud robot nemáte, vypracujte jej ručně.
Na dno jiné velké mísy nasypte trochu hladké mouky a těsto do ní přendejte. Poté ho zaprašte hladkou moukou.
Těsto lehce propracujte, vytvarujte ho do bochánku a mísu přikryjte utěrkou. Poté ho nechte kynout na teplém místě přibližně 60 minut.
Pracovní plochu si dostatečně posypte hladkou moukou a pomocí stěrky na ni těsto přendejte. Poté ho opět zasypte dostatečným množstvím hladké mouky.
Těsto hněťte rukama s snažte se z něj dostat přebytečný vzduch. Poté z něj vypracujte bochník, který rozřízněte na dva díly.
Z každého dílu vypracujte bochník, který přendejte na pomoučený plech. Poté je nechte ještě chvíli kynout.
Každý bochník lehce zmáčkněte a potřete ho pomocí mašlovačky vodou. Poté do jeho středu udělejte ostrým nožem malý kříž.
Plech s bochníkem vložte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a chléb pečte přibližně 30–35 minut. Poté zvyšte teplotu na 230 °C a nechte ho už jen zezlátnout.
Jakmile vytáhnete chléb z trouby, ihned jej potřete vodou. Poté ho nechte zcela vychladnout a můžete ho servírovat.
Tip: Do těsta můžete přidat sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka. Pokud ale chcete více experimentovat, přidejte do něj škvarky, sušená rajčata nebo karamelizovanou cibuli.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy