Jemná roláda plněná vanilkovým krémem a sypaná kokosem - postup přípravy
Rolády patří ke strašákům domácích pekařů. Ačkoliv je jejich příprava vcelku snadná, mnozí začínající, ale často i pokročilí kuchaři a cukráři nemají odvahu se do nich pustit. Pokud jste na tom podobně, ale přemýšlíte, že byste se přeci jen pokusili roládu pokořit, máme pro vás skvělý recept.
Krém
Těsto
Na ozdobu
Nejprve připravte krém. V kastrůlku smíchejte dvě vajíčka, špetku soli, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Přilijte mléko a mouku a důkladně promíchejte. Postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Přimíchejte máslo. Odstavte ho z ohně a nechte vychladnout.
Zapněte troubu na 180 °C, aby se rozehřála. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Nyní vyrobte těsto na korpus. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do pevné pěny. K té pak přidejte normální a vanilkový cukr a jemně míchejte, dokud nezískáte hustý krém. Nyní přimíchejte žloutky a olej a promíchejte. Do vajíčkové hmoty prosejte přes síto hladkou mouku a důkladně ji vmíchejte do hmoty. Nakonec přisypejte strouhaný kokos a řádně odspodu těsto promíchejte.
Takto připravené těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte těsto tak dlouho, dokud jeho povrch nezezlátne.
Poté korpus vyjměte z trouby, sejměte ho z plechu spolu s pečicím papírem a položte ho na vlhkou utěrku. Zatočte těsto s papírem a utěrkou do pevné role a nechte ho vychladnout.
Do vychladlého krému vmíchejte nastrouhaný kokos a vyšlehanou šlehačku. Rozbalte těsto z utěrky, a aniž byste sundávali dolů pečicí papír, potřete placku polovinou připraveného krému. Znovu těsto stočte, ale přitom zároveň sloupávejte pečicí papír.
Roládu položte na tác a celou ji pokryjte zbylou polovinou krému, posypejte strouhaným kokosem a ozdobte sedmikráskami.