Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kapustové závitky se salátem z kysaného zelí

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Kapustové závitky se salátem z kysaného zelí - postup přípravy

Tento pokrm je podobný tradičním východoevropským holubkám, tyto se však na rozdíl od nich obejdou bez rýže a rajčatové omáčky a skvěle chutnají třeba s bramborovou kaší. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.

Ingredience pro:
1 porce

Kapustové závitky

Salát z kysaného zelí

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kapustu zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku napůl a vykrojte košťál a oddělte od sebe jednotlivé listy. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, vložte do ní kapustové listy, které nechte 10 minut povařit, aby změkly. Po dovaření je slijte a nechte dobře okapat v cedníku.

2. KROK

Mleté maso podle chuti osolte a opepřete, prolisujte k němu česnek a přisypejte jednu jemně nasekanou cibulku. Vyklepněte do směsi jedno vejce, přilijte trochu mléka a přisypejte strouhanku a vše zpracujte do homogenní směsi. Namočenýma rukama odebírejte kousky masové směsi a zabalujte je do připravených kapustových listů (namísto kapusty můžete použít také zelí).

3. KROK

V pekáči orestujte na troše sádla druhou cibuli dozlatova, vyskládejte na ni závitky a podlijte je trochou vody. Podle chuti je posypejte solí, čerstvě mletým černým pepřem a kmínem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C asi 30 minut. Poté závitky otočte na druhou stranu a dejte je dopéct na dalších 30 minut, aby zezlátly.

4. KROK

Než se závitky dopečou, připravte si salát z kysaného zelí. Zelí propláchněte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte ho v misce s jemně nasekanou cibulí a trochou vody a vše dochuťte solí, pepřem, cukrem a případně octem.

5. KROK

Po dopečení vyjměte závitky z pekáče stranou. V hrníčku rozmíchejte trochu hladké mouky ve vodě a zahustěte touto „záklechtkou“ vypečenou šťávu v pekáči a nechte ji ještě chvilku provařit. Zelné závitky podávejte s bramborovou kaší přelité zahuštěnou šťávou a s miskou zelného salátu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů