Kapustové závitky se salátem z kysaného zelí - postup přípravy
Tento pokrm je podobný tradičním východoevropským holubkám, tyto se však na rozdíl od nich obejdou bez rýže a rajčatové omáčky a skvěle chutnají třeba s bramborovou kaší. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Kapustové závitky
Salát z kysaného zelí
Kapustu zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku napůl a vykrojte košťál a oddělte od sebe jednotlivé listy. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, vložte do ní kapustové listy, které nechte 10 minut povařit, aby změkly. Po dovaření je slijte a nechte dobře okapat v cedníku.
Mleté maso podle chuti osolte a opepřete, prolisujte k němu česnek a přisypejte jednu jemně nasekanou cibulku. Vyklepněte do směsi jedno vejce, přilijte trochu mléka a přisypejte strouhanku a vše zpracujte do homogenní směsi. Namočenýma rukama odebírejte kousky masové směsi a zabalujte je do připravených kapustových listů (namísto kapusty můžete použít také zelí).
V pekáči orestujte na troše sádla druhou cibuli dozlatova, vyskládejte na ni závitky a podlijte je trochou vody. Podle chuti je posypejte solí, čerstvě mletým černým pepřem a kmínem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C asi 30 minut. Poté závitky otočte na druhou stranu a dejte je dopéct na dalších 30 minut, aby zezlátly.
Než se závitky dopečou, připravte si salát z kysaného zelí. Zelí propláchněte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte ho v misce s jemně nasekanou cibulí a trochou vody a vše dochuťte solí, pepřem, cukrem a případně octem.
Po dopečení vyjměte závitky z pekáče stranou. V hrníčku rozmíchejte trochu hladké mouky ve vodě a zahustěte touto „záklechtkou“ vypečenou šťávu v pekáči a nechte ji ještě chvilku provařit. Zelné závitky podávejte s bramborovou kaší přelité zahuštěnou šťávou a s miskou zelného salátu.