Koblihy z kynutého těsta s citronovou kůrou - postup přípravy
Koblihy z kynutého těsta jsou nadýchané a mají příjemně sladkou chuť. Díky citronové kůře mají osvěžující aroma, díky kterému už nebudete chtít koblihy z obchodu.
Těsto
Na smažení
Náplň
Mouku smíchejte se solí a cukrem. V jiné misce smíchejte mléko s vaječnými žloutky, citronovou kůrou, rozpuštěným máslem a droždím.
Tip: Místo klasického cukru můžete použít vanilkový cukr. Citronovou kůru můžete nahradit pomerančovou kůrou.
Tekutinu vmíchejte do suchých ingrediencí a těsto hněťte aspoň 10 minut. Poté ho přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout na teplém místě 10 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných kousků, vytvarujte z nich bochánky a vyskládejte je na plech vymazaný tukem.
Tip: Než vytvarujete všech 12 kousků koblih, zbytek těsta mějte vždy přikrytý fólií, aby nevysychalo.
Plech s bochánky přikryjte fólií a koblihy nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Koblihy smažte ve větším množství oleje po dobu 2–3 minut z každé strany.
Poznámka: Pro nejlepší výsledky by měl mít olej teplotu 160 °C.
Koblihy z kynutého těsta odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk. Servírovat je můžete posypané moučkovým cukrem nebo kakaem.
Tip: Vychladlé koblihy můžete naplnit oblíbeným džemem nebo čokoládou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Retetele Mihaelei