Konzervovaná cuketovo-zeleninová směs - postup přípravy
Zeleninová úroda ze zahrádky nebo nakoupená na trhu v sezoně se dá snadno zavařit do sklenic. V zimě ji tak budete mít neustále po ruce.
Ingredience
Mladé cukety oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a sladké i pálivé papriky na menší kusy. Rajčata spařte v horké vodě a oloupejte je, pak je nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno, případně ho můžete prolisovat. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Nakrájenou cuketu dejte do dostatečně velkého hrnce, do kterého se nakonec musí vejít všechna zelenina. Přidejte jeden a půl hrnku vody, hrnkem je myšlena nádoba o objemu 250 mililitrů. Dále přidejte hrnek cukru, hrnek oleje a lžíci soli. Vše důkladně promíchejte a dejte vařit na sporák. Když se voda začne vařit, přikryjte hrnec poklicí a nechte 10 minut vařit na mírnějším plameni.
Do hrnce pak přidejte cibuli a papriky. Promíchejte a nechte opět 10 minut vařit pod poklicí. Poté přidejte mrkev a zase nechte 10 minut vařit pod poklicí. Nakonec přidejte rajčata, česnek a lžíci 70procentního octa. Pokud máte 8procentní, dejte zhruba 9 lžic. Zamíchejte a nechte pod poklicí vařit opět 10 minut.
Ochutnejte, zda je směs dostatečně slaná a sladká, a následně ji vypněte. Horkou směs poté dejte do čistých sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Sklenice postavte víčkem dolů a nechte vychladnout. Víčka by se měla přichytit. Takto zavařená zelenina může celou zimu sloužit jako základ různých zeleninových pokrmů.