Křehké škvarkové pagáčky - postup přípravy
Pravé slovenské pagáče plněné mletými vepřovými škvarky jsou nebesky jemné, křehké a křupavé. Takové pečivo, jako toto domácí, neseženete v žádném obchodě.
Ingredience
Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něho droždí a přidejte půl lžičky cukru. Směs promíchejte a nechte ji 15 minut stát, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
Mezitím smíchejte ve velké míse mouku se dvěma čajovými lžičkami soli, přidejte lžíci sádla, jedno vajíčko a přilijte aktivovaný kvásek. Přísady vařečkou promíchejte a podle potřeby přidejte k těstu pár lžic vody, aby se s ním lépe pracovalo. Hněťte těsto tak dlouho, dokud nezíská elastickou, nelepivou a pružnou strukturu. Zformujte ho do bochánku, posypejte ho trochou mouky a nechte ho 45 minut na teplém místě kynout.
Škvarky semelte v jemném mlýnku na maso, pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni vykynuté těsto. Posypejte ho trochou mouky a válečkem ho vyválejte na velkou placku, silnou kolem půl centimetru. Povrch placky potřete souvislou vrstvou semletých škvarků, těsto přeložte na třetiny do velkého obdélníku a ten poskládejte na čtvrtky, jako byste skládali ručník (viz video). Těstový balíček zakryjte čistou utěrkou a nechte ho 15 minut vykynout.
Po vykynutí těsto opět posypejte moukou a válečkem ho znovu rozválejte na placku, tentokrát docela silnou, něco kolem 1,5 cm. Vhodným vykrajovátkem nebo třeba skleničkou z těsta vykrájejte malá kolečka a skládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem.
Vyklepněte do misky jedno vejce, rozšlehejte ho vidličkou a s pomocí silikonového štětce jím potřete povrch všech pagáčků. Posypejte je trochou kmína a hrubozrnné soli. Takto připravené pagáče nechte dalších 10 až 15 minut nakynout. Mezitím rozehřejte troubu na program s ventilátorem na 200 °C. Poté snižte žár na 180 °C a vložte plechy s pagáči péct po dobu 15 až 20 minut dozlatova.
Po dopečení pagáčky nechte vychladnout a podávejte.
Videopostup krok za krokem