Kuřecí paštika se srdíčky a játry - postup přípravy
Kuřecí paštika je luxusní pochoutka, kterou si díky našemu receptu zvládnete připravit i sami doma, zavařená vydrží i několik týdnů. Když ji navíc dáte do hezké skleničky a přidáte mašli, získáte skvělý jedlý dárek pro vaše přátele či kolegy.
Ingredience
Začněte přípravou jednotlivých ingrediencí. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Oloupanou mrkev nastrouhejte nahrubo.
Slaninu opékejte na suché pánvi asi 2 minuty, dokud nepustí tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 4 minuty. Přidejte mrkev a pokračujte v restování dalších 7–10 minut. Poté nechte zeleninu vychladnout.
Kuřecí játra a srdíčka očistěte a uvařte je ve vodě doměkka. Vařte je zvlášť, jelikož mají rozdílnou dobu vaření. Uvařené vnitřnosti nechte zcela vychladnout.
Celé kuře rozporcujte. Vykostěné maso nakrájejte na přiměřeně velké kusy. Ze zbylých kostí a vody připravte kuřecí vývar. Vývaru budete potřebovat asi 300 ml.
Syrové kuřecí maso a uvařené kuřecí vnitřnosti semelte v mlýnku na maso najemno. Poté semelte i opečenou zeleninu se slaninou.
Přidejte sůl, mletý pepř a asi 300 ml kuřecího vývaru. Vše řádně promíchejte, pokud se vám zdá směs příliš suchá, přidejte vývar. Z uvedených surovin vznikne asi 4150 g paštiky.
Masovou směs plňte do sterilních sklenic. Sklenice plňte tak, aby v nich nebyl volný prostor a masová směs dosahovala zhruba 1 cm pod hrdlo. Uzavřete sterilními víčky a pevně utáhněte.
Sklenice s paštikou vložte do hrnce vyloženého utěrkou a zcela zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 4 minuty od doby, kdy voda začne vřít. Po celou dobu vaření musí být sklenice zcela ponořené.
Po 4 minutách varu vypněte plotnu a nechte sklenice ponořené ve vodě, dokud zcela nevychladnou. Poté je vyjměte, osušte a uložte na chladné a temné místo.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкусный уголок.