Kuřecí vývar se strouháním - postup přípravy
Poctivá kuřecí polévka nesmí chybět v repertoáru žádné domácí kuchařky či kuchaře, bez nadsázky se totiž jedná nejen o pokrm, ale také o všestranný lék. Připravte si ji třeba podle receptu od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience
Na strouhání
Kuřecí kostry omyjte, vložte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly úplně ponořené. Vodu osolte, přihoďte do ní celé nové koření, černý pepř, větvičku libečku a pár stroužků česneku a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, na hladině se vysráží pěna. Tu seberte děrovanou lžící, oheň ztlumte na minimum a nechte zvolna probublávat asi 2,5 hodiny.
Asi v polovině vaření přidejte do hrnce s vývarem také mrkev, kousek celeru a petržel. Vařte vše společně, dokud zelenina nezměkne. Poté ji vyndejte a maso ještě dále vařte, dokud se nezačne oddělovat od kostí.
Pro přípravu strouhání smíchejte osolené vajíčko s trochou hrubé mouky a vypracujte pevné a nelepivé těstíčko. To na hrubém struhadle nastrouhejte a nechte ho chvíli zaschnout.
Hotový vývar slijte přes cedník do nového hrnce. Do vývaru přidejte strouhání a polévku přiveďte k varu. Z kostry oberte maso a vraťte ho zpátky do polévky. Uvařenou zeleninu z vývaru nakrájejte na kostičky a rovněž přihoďte do polévky. Když je strouhání hotové, dochuťte polévku solí, pepřem a případně sušenými nebo čerstvými bylinkami, rozdělte ji do talířů a podávejte.