Kynuté Honzovy buchty s povidly - postup přípravy
Připravte si kynuté Honzovy buchty s povidly, podle jednoduchého receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Skvěle se hodí jako dezert po hlavním jídle, ale i ke snídani.
Kvásek
Těsto
Na potření
Náplň
Na posypání
Nejprve připravte kvásek. Vlažné mléko smíchejte s cukrem a droždím. Směs zaprašte hladkou moukou a nechte ji 20 minut kvasit.
Ve větší míse smíchejte hladkou mouku se solí, vanilkovým cukrem a klasickým cukrem. Přidejte vaječný žloutek s rozpuštěným máslem a kváskem.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Tip: Mouku před použitím prosejte. Díky tomu v těstu nevzniknou hrudky.
Vykynuté těsto znovu prohněťte a na pomoučeném vále ho vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Z plátu vykrojte čtverce o rozměrech 7×7 cm a do středu každého z nich vložte lžičku povidel.
Náplň do těsta zabalte a vzniklé bochánky položte do pekáče, vymazaného rozpuštěným máslem. Honzovy buchty s povidly potřete ze všech stran zbytkem rozpuštěného másla, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je kynout dalších 20 minut.
Dezert následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Upečené buchty posypte moučkovým cukrem a po vychladnutí je servírujte.
Poznámka: Dokud pokrm nezkonzumujete, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě. Zabráníte tak jeho vysychání.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem