Maminčiny svatební koláčky - postup přípravy
Tyto koláčky se obvykle připravovaly pro svatební hosty, určitě se ale budou skvěle hodit i pro jiné slavnostní příležitosti. I když to tak nevypadá, nejsou příliš pracné a práce jde rychle od ruky. Vyzkoušejte osvědčený recept od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Plnotučnou smetanu trochu zahřejte, aby byla teplá, ale nikoliv horká. Droždí smíchejte s cukrem dohladka, zalijte je smetanou, promíchejte a počkejte asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
Kvásek smíchejte s moukou, změklým máslem, vaječnými žloutky a špetkou soli a vypracujte hladké a pružné těsto, které nesmí vykynout. Z těsta ihned vyválejte placku silnou asi 3 mm a rozkrájejte ji rádlem na čtverečky. Doprostřed každého z nich položte lžičku náplně a uzavřete ji tak, že spojíte vždy dva protilehlé rohy k sobě, podobně, jako je tomu u šátečků.
Koláčky vyskládejte těsně vedle sebe na plech, potřete je rozpuštěným máslem a dejte péct při teplotě 160 °C. Po upečení ještě horké koláčky obalte v moučkovém cukru, nechte je vychladnout a podávejte.