Mandlový dort ve stylu Tiramisu se smetanový krémem a kakaovým posypem - postup přípravy
Klasický pečený dort inspirovaný dezertem Tiramisu. Korpus je ale z mandlové mouky a krém z mascarpone a kondenzovaného mléka. Jeho příprava je mnohem snazší a méně pracná, než je tomu u jeho nepečeného světoznámého bratříčka. Chuť je ale přesto stále fenomenální.
Těsto
Krém
Začněte tím, že elektrickým mlýnkem rozemelete blanšírované a oloupané mandle na jemný prach. Do velké mísy vyklepněte tři vajíčka a elektrickým, šlehačem je vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. Během šlehání k vajíčkům postupně přidejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud hmota téměř nezbělá. Pak přes jemné sítko prosejte hladkou mouku a kukuřičný škrob. Tuto směs dobře zapracujte do našlehaných vajíček a přidejte také mandlovou mouku. Výsledkem by mělo být homogenní a tekuté těsto.
Plech o rozměrech 20 x 30 centimetrů vytřete tukem a vložte na něj kus pečicího papíru. Na něj vlijte hotové těsto a stěrkou ho rozprostřete po celé ploše plechu. Vložte těsto do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 10 až 15 minut. Zatímco se těsto peče, do misky vyklopte smetanový sýr a kondenzované mléko a obojí elektrickým šlehačem vyšlehejte do krémové konzistence. K té pak přilijte plnotučnou smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte mírně napěněnou, pevnou směs.
Upečený korpus opatrně vyjměte z plechu, stáhněte z něj pečicí papír a nožem okrájejte hrany do roviny. Výsledný obdélní rozdělte příčně na dvě půlky. Jednu z nich vložte na tác. Uvařte si silnou instantní kávu a potřete jí celý povrch těsta. Pak na korpus navršte smetanovou náplň a rozetřete ji do roviny. Druhou polovinu těsta rovněž napusťte károu a přiklopte jím vrstvu smetanové náplně.
Takto připravený dezert vložte na 2 hodiny do lednice ztuhnout. Po vyjmutí z lednice posypejte povrch přes jemné sítko kakaový, práškem, dezert nakrájejte na porce a podávejte s velkou chutí a se šálkem voňavého čaje nebo kávy.