Mandlový koláč s vanilkovým krémem - postup přípravy
Ať už se k vám žene nečekaná návštěva, nebo prostě jen máte chuť na něco sladkého, recept na jednoduchý a rychlý koláč vždy přijde vhod. Vyzkoušejte například mandlový koláč s vanilkovým krémem, nad jehož přípravou strávíte maximálně 20 minut.
Na krém
Na těsto
Nejprve si připravte krém. Do hrnce dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob a vše rozmíchejte. Poté přilijte čtvrt litru mléka a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Dejte ho do mísy, přikryjte jeho povrch potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
Do zadělávací mísy dejte vejce, cukr a špetku soli a vše šlehejte 3 až 4 minuty, dokud nezískáte krémovou pěnu. Přilijte mléko a rostlinný olej a obojí zašlehejte. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva a mleté mandle a vymíchejte těsto. Nalijte ho na plech o rozměrech 27×18 centimetrů vyložený pečicím papírem, rozprostřete jej a rovnoměrně posypejte plátky mandlí.
Vychladlý krém dejte do cukrářského sáčku s větším otvorem a na těstě z něj udělejte mřížku. Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut. Vychladlý moučník posypejte moučkovým cukrem.