Marinovaný zelný salát s mrkví - postup přípravy
Zelí a mrkev je nesmrtelná kombinace. Velmi často salát z těchto dvou surovin zdobí talíře v nejrůznějších restauracích a my jsme velmi dlouho hledali recept na tu jednoduchou a přitom tak lahodnou zelnou dobrotu. Po mnoha neúspěšných experimentech jsme konečně našli to, co jsme hledali. Kouzlo tkví totiž v marinádě!
Ingredience
Marináda
Z hlávkového zelí oloupejte poškozené svrchní listy. Rozkrájejte hlávky na čtvrtiny a každou z nich pak nakrouhejte na co nejtenčí nudličky.
Očistěte mrkev, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a vymačkejte z ní šťávu, kterou slijte a mrkev vhoďte do mísy spolu s pokrájeným hlávkovým zelím. Oloupejte stroužky česneku, nakrájejte je na tenké plátky a přidejte ho k zelenině v míse. Všechno pak důkladně promíchejte.
(Pokud chcete, můžete do zeleninové směsi přidat také nastrouhané jablko a řepu.)
Nyní přijde na řadu marináda. Do kastrůlku nalijte rostlinný olej, ocet a vodu. Přidejte dvě polévkové lžíce soli, šest kuliček černého pepře (případně použijte mletý pepř) a rozlámejte také tři větší bobkové listy. Postavte hrnec na kamna a přiveďte směs k varu. Nechte probublávat asi 5 minut a pak odstavte.
Připravte si zavařovací sklenice, které důkladně napěchujte připravenou zeleninovou směsí a tu zalijte ještě vroucí marinádou z hrnce. Dejte pozor, ať se neopaříte!
Sklenice zavíčkujte a nechte zvolna úplně vychladnout. Nakonec je vložte do lednice a nechte je přes noc chladit a marinovat. Již druhý den je zelný salát připraven k podávání, čím déle se však v chladu bude marinovat, tím lépe se jeho chuť rozleží a propojí.
Podávejte k pečenému, grilovanému či smaženému masu nebo rybám jako vynikající a zdravou přílohu.
Dobrou chuť.