Masová roláda s houbami a strouhaným sýrem - postup přípravy
Upečte si vepřovou roládu s houbami a se sýrem. Marináda, kterou ji potřete, jí dodá výraznou a příjemně kořeněnou chuť.
Ingredience
Nakrájejte žampiony nebo jiné houby na menší kousky. Podobně nakrájejte i cibuli. Cibuli poté osmažte na rozpálené pánvi s olejem dozlatova. Přidejte pokrájené houby a zamíchejte. Podle chuti osolte a nechte chvíli smažit. Hotovou směs poté odložte stranou. Nastrouhejte nahrubo tvrdý sýr, česnek prolisujte.
Vezměte si vepřové maso vcelku. Rozkrojte ho podélně tak, abyste z něj vytvořili dlouhou placku. Maso rozklepejte, případně ho ještě na několika místech lehce nařízněte, aby bylo rozklepávání jednodušší. Nožem po celém povrchu masa nařezejte mřížku.
Vezměte česnek a maso jím potřete. Snažte se ho zapracovat do naříznutých mezer. Poté maso potřete stejným způsobem hořčicí. Osolte podle chuti, můžete přidat také pepř nebo sušené bylinky či jiné koření podle vlastního uvážení. Rukama vše do masa zapracujte. Zhruba na polovinu masa nasypte připravené osmažené houby s cibulí a zasypte nastrouhaným sýrem. Z té strany, kam jste přidali náplň, začněte maso opatrně rolovat. Snažte se vytvořit co nejpevnější roládu, kterou ještě zafixujte provázkem omotaným okolo celého válečku. Pozornost věnujte zvláště okrajům.
Roládu položte na plech vyložený alobalem. V misce smíchejte lžičku hořčice s medem a špetkou soli a směsí maso na povrchu natřete. Zabalte roládu do alobalu a nechte několik hodin marinovat. Následně odstraňte alobal a pečte 30 minut na 220 °C, poté znovu přikryjte alobalem a dopékejte ještě asi hodinu při 190 °C.