Masové koule s rajskou omáčkou - postup přípravy
Rajská omáčka je jednou z vůbec nejoblíbenějších omáček u dětí i dospělých. Vyzkoušejte tuto rychlou variantu od paní Petry Pospíchalové, kterou navíc doplňte pečenými kuličkami z mletého masa.
Na omáčku
Na maso
Rajská omáčka
Oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a na troše oleje ji zpěňte spolu s kuličkami nového koření a černého pepře, bobkovým listem a tymiánem. Když cibulka zesklovatí, posypejte ji hladkou moukou a dobře míchejte, abyste vytvořili světlou jíšku. Přilijte rajčatový protlak a nechte společně s jíškou zasmažit. Vše podlijte trochou vody a energicky míchejte, abyste jíšku rozmíchali do konzistence bez hrudek, a nechte provařit.
Hotovou omáčku propasírujte přes sítko, podle potřeby trochu nařeďte vodou, dochuťte solí, cukrem a citrónovou šťávou a zjemněte kouskem másla.
Masové koule
Mleté maso vložte do mísy, přidejte sůl, mletý černý pepř, trochu česneku, kmínu a majoránky. Přidat můžete i další koření, které máte rádi. Nakonec přiklepněte jedno vajíčko, přisypejte trochu strouhanky a najemno nasekanou cibuli.
Rukama maso s ostatními ingrediencemi důkladně promíchejte do homogenní konzistence. Namočte si dlaně, odebírejte z masa kusy o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Vyskládejte je na plech a pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
Hotovou rajskou omáčku podávejte s masovými koulemi a s vařenými těstovinami, rýží nebo knedlíkem.