Meruňkový kompot jen ze 2 ingrediencí - postup přípravy
Meruňkový kompot vám umožní vychutnávat si osvěžující chuť ovoce po celý rok. Můžete ho servírovat jako doplněk k hlavnímu jídlu, nebo ho zamíchat do jogurtu.
Ingredience
Meruňky nakrájejte na poloviny, vyjměte z nich pecky a vložte je do většího hrnce, kde je zasypte cukrem.
Tip: Pecky můžete vylouskat a jíst jako ořechy. Část z nich můžete použít také do sklenic, které budete plnit kompotem.
Kompot vařte 5–6 minut. Poté hrnec odstavte z tepla a jeho obsah nechte 8 hodin chladnout. Následně jím naplňte sterilizované sklenice, do kterých vložte po jedné pecce z meruněk a uzavřete je pevně víčky.
Poznámka: Meruňky by se neměly příliš rozvařit.
Tip: Sklenice můžete sterilizovat tak, že je důkladně vyčistíte, vložíte je do předehřáté trouby na 120 °C, kde je zahříváte 10–15 minut.
Meruňkový kompot nechte chladnout víčky dolů na rovném povrchu. Poté ho skladujte na chladném a temném místě.
Poznámka: Ingredience jsou koncipovány pro vytvoření dávky meruňkového kompotu, která naplní 3 sklenice o objemu 600 ml nebo 1 sklenici o objemu 500 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская