Mexický guláš s hráškem a rýží podle ČSN - postup přípravy
Udělejte si krátký výlet do historie a uvařte si mexický guláš podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, který vychází ze starých československých norem.
Ingredience
Příloha
Na posypání
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na větší kusy nakrájejte také hovězí maso. Na pánvi rozpusťte sádlo a cibuli na něm smažte přibližně 1 minutu.
K cibuli přidejte nakrájené maso, osolte ho, opepřete, směs zamíchejte a smažte 3 minuty. Poté do masa vmíchejte rajčatový protlak.
Jakmile se šťáva vyvaří na tuk, vlijte do směsi vodu a maso duste na mírném ohni, pod pokličkou, minimálně 2 hodiny, do změknutí.
Poznámka: Obsah hrnce během dušení občas promíchejte. Bude-li to nutné, můžete doplnit vodu.
Jakmile maso změkne, nechte omáčku zredukovat na tuk a pokrm zaprašte hladkou moukou. Nyní k masu přilijte 1300 ml vody a pokrm vařte na mírném plameni dalších 20 minut.
Po této době vmíchejte do guláše hrášek bez nálevu a mexický guláš nechte „dojít“. Nyní uvařte rýži. V hrnci rozpusťte sádlo a krátce na něm rýži osmažte – potrvá to přibližně 2 minuty.
Tip: Chcete-li mít pokrm hotový rychleji, dejte rýži vařit během vaření masa. Po jeho uvaření budete moci ihned servírovat.
Rýži zalijte vodou, kterou osolte a vařte ji 15 minut, do změknutí. Do hotové rýže vmíchejte hrášek a podávejte ji společně s hovězím masem a omáčkou.
Tip: Pokrm na závěr posypte nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Mexický guláš můžete servírovat posypaný nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty