Moldavští mučedníci – variace na velikonoční jidáše - postup přípravy
Velikonoční jidáše patří k tradičním pokrmům během svátků a těžko si bez nich lze představit postní čas. Vyzkoušejte letos změnu a upečte si takzvané moldavské mučedníky. Uvidíte, že vám koledníci utrhají ruce a nezbyde ani jedna nadýchaná houstička!
Ingredience
Recept na přípravu pečiva, kterému se říká moldavští mučedníci, je snadný. Jedná se o postní pokrm, v dnešní době však často slouží jako občerstvení pro koledníky, obdobně jako české velikonoční jidáše. Hned na úvod si připravte kvásek. Do menší misky nebo hrnku vsypejte sušené droždí (lze nahradit 25 gramy čerstvého droždí), přidejte lžičku moučkového cukru a zamíchejte, zalijte mlékem o pokojové teplotě, opět lžící zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
Do další misky rozklepněte vejce, přidejte žloutky, vanilkový cukr, sůl a kůru z citrusů. Míchejte pomocí lžíce nebo šlehací metly, přilijte mléko a dál šlehejte. Nyní prosejte mouku do misky robota, přilijte kvásek a přidejte vyšlehanou směs z druhé misky. Postupně přidávejte během míchání zbylý moučkový cukr a vlijte rozpuštěné máslo. Těsto po mixování vložte do misky, přikryjte potravinovou folií a nechte kynout po dobu 60 minut.
Nakynuté těsto vyklopte na předem vymaštěný vál nebo pracovní plochu. Rozválejte na tlustý obdélník a rozdělte pomocí stěrky podél na dvě poloviny, poté ještě na pět dílů a ty ještě na poloviny. Vznikne celkem 20 menších čtverců. Přikryjte je na 15 minut utěrkou a nechte kynout.
Z jednotlivých čtverců vyválejte dlouhého tenkého hada, kterého zapleťte k sobě a poté z něj vytvořte pomyslnou osmičku. Konce pevně spojte. Pokračujte takto se všemi zbylými kusy. Položte je na pečicí papír na plech s dostatečnými rozestupy. Troubu předehřejte na 180 °C. Rozšlehejte vajíčko a pomocí mašlovačky potřete vršky houstiček a dejte péct na asi 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby potřete medem pomocí cukrářského štětce a posypte mletými ořechy. Nechte vychladnout a podávejte.