Nadýchané domácí langoše - postup přípravy
Langoše jsou neodmyslitelnou součástí všech poutí, trhů a jiných veřejných slavností a událostí. Jsou tak oblíbené, že se mnozí snaží si je více či méně úspěšně připravit i doma. Ne vždy se to ale podaří tak, jak by si člověk představoval. Paní Hana Petrášová se s námi však podělila o svůj osvědčený domácí recept, který ji nikdy nezklame. A pokud už budete mít langošů dost, použijte těsto jako korpus na pizzu.
Ingredience
Teplé mléko smíchejte s rozdrobeným droždím a cukrem, promíchejte a nechte v teple alespoň 5 až 10 minut stát. Vzešlý kvásek nalijte do mísy, prosejte k němu hladkou mouku, přidejte sůl, jedlou sodu a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte ho v míse utěrkou a nechte alespoň 30 minut kynout.
Z vykynutého těsta ukrajujte kousky, vytáhněte či rozválejte je na placku, kterou nechte ještě 10 minut vykynout, a dejte ji osmažit na pánvi ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritéze dozlatova. Hotové langoše nechte okapat na papírových utěrkách a potřete vodou s utřeným česnekem, kečupem a posypejte strouhaným sýrem.