Nadýchaný drobenkový jablečný koláč - postup přípravy
Pokud máte doma pár jablek, pak musíte vyzkoušet tento snadný dezert. Koláč s křupavou drobenku, sladkou jablečnou náplní a nadýchaným suflé si okamžitě zamilujete.
Drobenkové těsto
Jablečná náplň
Smetanová náplň
Smíchejte hladkou mouku s kypřicím práškem a solí. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Důkladně směs promíchejte, dokud nezískáte drobenkovou konzistenci.
Cukr lehce vyšlehejte se žloutky a vlijte je k těstu. Poté opět vypracujte drobenku. Nasypte 2/3 do formy, upěchujte ji a vytvořte okraje vysoké asi 3 cm. Poté dejte formu na 20 minut do lednice. Zbylou drobenku vložte do mrazáku.
Omyjte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kostky. Přidejte citronovou šťávu a důkladně je promíchejte. Poté přidejte 40 g cukru a na mírném ohni je duste po dobu 10 minut, občas promíchejte.
V hluboké misce vyšlehejte do tuhého sněhu bílky se 40 g cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru. Poté přidejte zakysanou smetanu a kukuřičný škrob. Důkladně vše promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
Na těsto vložte vychladlá jablka a rovnoměrně je rozetřete. Poté přilijte smetanovou náplň a zarovnejte ji lžící. Nakonec koláč posypte drobenkou.
Formu dejte do předehřáté trouby na 170°C a koláč pečte 40–45 minut. Po vytáhnutí z trouby se může zdát, že je nadměrně nafouknutý, ale během několika minut se zase vrátí do normálu a zachová si svou nadýchanou texturu.
Jablečný koláč nechte zcela vychladnout a poté ho nakrájejte, posypte ho moučkovým cukrem a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.