Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané houby babičky Alenky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 8 minut

Nakládané houby babičky Alenky - postup přípravy

Houby jsou báječnou surovinou, kterou lze připravit na nespočet různých způsobů. Vyzkoušejte je třeba zavařené v jednoduchém nálevu podle receptu, který nám zaslala paní Alena.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Jaroslava Plotická
1. KROK

Očištěné houby nakrájejte na kousky o stejné velikosti. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte je do ní vařit na cca 3 minuty. Poté houby sceďte přes cedník a důkladně je propláchněte studenou vodou. Nechte je v něm okapat a vsypte je do mísy. Poté je zalijte octem, promíchejte, aby jím byly zcela obalené, a nechte do rána odležet.

2. KROK

Na druhý den houby dejte do cedníku a nechte z nich okapat všechnu tekutinu. Poté jimi naplňte čisté a sterilizované sklenice, přidejte do každé bobkový list, pepř dle chuti a nové koření.

3. KROK

Na nálev svařte vodu, sůl, cukr a ocet a ještě horký jej nalijte do sklenic s houbami. Poté obsah každé sklenice promíchejte, aby se lák dostal všude. Je potřeba, aby jím houby byly zcela zalité.

4. KROK

Hrnec vyložte starou utěrkou a vyskládejte do něj sklenice s utaženými víčky. Zalijte je vodou do tří čtvrtin jejich výšky a přiveďte ji k varu. Od bodu varu zavařujte 5 minut, poté plamen vypněte a přikryjte hrnec pokličkou. Jakmile uslyšíte, že se přichytila všechna víčka, vyjměte sklenice z hrnce a nechte je úplně vychladnout.

5. KROK

Tip paní Aleny:

Houbovou směs můžete použít například i do kulajdy. Stačí ji přimíchat do hotové polévky při servírování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů