Nakládané houby babičky Alenky - postup přípravy
Houby jsou báječnou surovinou, kterou lze připravit na nespočet různých způsobů. Vyzkoušejte je třeba zavařené v jednoduchém nálevu podle receptu, který nám zaslala paní Alena.
Ingredience
Nálev
Očištěné houby nakrájejte na kousky o stejné velikosti. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte je do ní vařit na cca 3 minuty. Poté houby sceďte přes cedník a důkladně je propláchněte studenou vodou. Nechte je v něm okapat a vsypte je do mísy. Poté je zalijte octem, promíchejte, aby jím byly zcela obalené, a nechte do rána odležet.
Na druhý den houby dejte do cedníku a nechte z nich okapat všechnu tekutinu. Poté jimi naplňte čisté a sterilizované sklenice, přidejte do každé bobkový list, pepř dle chuti a nové koření.
Na nálev svařte vodu, sůl, cukr a ocet a ještě horký jej nalijte do sklenic s houbami. Poté obsah každé sklenice promíchejte, aby se lák dostal všude. Je potřeba, aby jím houby byly zcela zalité.
Hrnec vyložte starou utěrkou a vyskládejte do něj sklenice s utaženými víčky. Zalijte je vodou do tří čtvrtin jejich výšky a přiveďte ji k varu. Od bodu varu zavařujte 5 minut, poté plamen vypněte a přikryjte hrnec pokličkou. Jakmile uslyšíte, že se přichytila všechna víčka, vyjměte sklenice z hrnce a nechte je úplně vychladnout.
Tip paní Aleny:
Houbovou směs můžete použít například i do kulajdy. Stačí ji přimíchat do hotové polévky při servírování.