Nakládané okurky bez zavařování - postup přípravy
Pokud vás nebaví pracné zavařování okurek na zimu, lze se mu jednoduše vyhnout. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept bez jakéhokoliv sterilování.
Ingredience na 3l sklenici
Okurky očistěte a dejte je minimálně na hodinu do studené vody. Mezitím oloupejte česnek, omyjte kopr a listy z třešní a křenu. Recept je určen na sklenici o objemu 3 litry, pokud máte jiný objem, množství proporčně upravte.
Na dno sklenice dejte oloupaný česnek, pár kuliček pepře, kopr, listy třešní a křenu. Nakonec sklenici naplňte okurkami až téměř po okraj.
Dejte vařit vodu. Ještě vroucí ji poté až po okraj nalijte do sklenice, přikryjte víčkem a nechte 15 minut stát. Pak vodu slijte do hrnce, opět přiveďte k varu a zase nalijte do sklenice. Nechte ji dalších 10 až 15 minut přikrytou víčkem.
Pak vodu slijte a opět přiveďte k varu. Přidejte do vody cukr a sůl a nechte je rozpustit. Do sklenice s okurkami dejte ocet a zalijte ji nálevem z hrnce až po okraj. Zavíčkujte ji, obraťte dnem nahoru a nechte pod dekou pomalu vychladnout.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.