Nejsnazší dort z instantní kávy se šlehačkou (nebo bez!) - postup přípravy
Tak rychlý a snadný dort jste ještě nepekli. Příprava těsta trvá jen pět minut, na jeho výrobu jsou třeba jen základní přísady a výsledek je přitom velmi originální. Můžete ho buďto připravit se šlehačkovým krémem a sypaný kakaem či kávou na ozdobu, anebo ho použijte jako základ pro další cukrářské tvoření. Zapojte do hry fantazii a získáte spoustu zajímavých nápadů, jak svým domácím dezertům s pomocí tohoto těsta vdechnout nový život.
Těsto
Šlehačka
Před započetím výroby dortu vyndejte z lednice vajíčka i máslo a nechte obojí zteplat na pokojovou teplotu. Pak se v těstě snáze propojí. Do skleničky nebo hrnku nasypejte tři polévkové lžíce instantní kávy. V konvici přiveďte k varu vodu a 50 mililitrů nalijte do skleničky s instantní kávou, kterou následně ve vodě rozmíchejte tak, aby se úplně rozpustila. Takto získáte hustou a velmi koncentrovanou kávu. Nepijte ji! Je to zabiják!
Vyklepněte dvě vajíčka do hluboké mísy a přisypejte 100 gramů krystalového cukru. Elektrickým šlehačem či metlou šlehejte vajíčka s cukrem tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí a vajíčka nezdvojnásobí svůj objem. Měly by získat bělavou a pěnivou konzistenci. Pak přidejte trochu změklého másla (anebo, pokud jste ho nestihli vyndat včas z lednice, ho mírně rozehřejte v mikrovlnné troubě) a pokračujte ve šlehání, abyste máslo důkladně zapracovali do vajíčkové pěny. V tuto chvíli by měla mít směs konzistenci hustého kašovitého krému.
Přes jemné sítko prosejte do mísy hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli a velmi dobře tyto přísady zapracujte do vaječné směsi. Nakonec do mísy přilijte také rozpuštěnou a zchladnou kávu a pokračujte ve šlehání, dokud hmota nezíská jednolitou konzistenci a světle hnědou barvu. Kulatou formu na pečení s odnímatelnými bočnicemi vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Stěrkou hou rozprostřete rovnoměrně po celém povrchu formy a vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte dort asi 30 minut, dokud nebude úplně upečené (vyzkoušejte zapíchnutou špejlí).
Mezitím vlijte smetanu do mísy, přidejte moučkový cukr a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do velmi pevné pěny, kterou uložte do lednice, dokud se korpus nedopeče. Hotový korpus nechte úplně vychladnout. Ostrým nožem nebo kusem nitě ho podélně rozdělte na dva pláty a mezi ně rozetřete polovinu vyšlehané šlehačky. Přiklopte ji druhým plátem upečeného těsta a druhou polovinu krému rozetřete po celém povrchu dortu. Jeho povrch posypejte kakaovým práškem nebo nadrcenou instantní kávou, naporcujte a podávejte.