Nepečený dort „Bananatoffee“ s banány, karamelem a šlehačkou - postup přípravy
Sbíhají se nám sliny, už když tento recept píšeme! Spousta lahodného krému, banánů, karamelu a šlehačky jsou hlavní lákadla tohoto neskutečného dezertu, který vypadá jako z jiného světa. Je plný báječného pudinkového krému, karamelového kondenzovaného mléka a šlehačky. S jistotou uchvátí každého, komu jej nabídnete. Dejte ale pozor, hosté možná neodejdou, dokud ho nesnědí úplně celý!
Ingredience
Do mísy vlijte jedno vajíčko a tři samotné žloutky a vyšlehejte je do bělavé pěny spolu s cukrem. Přilijte k nim asi čtvrtinu mléka a přisypejte hladkou mouku a bramborový škrob a vše do sebe důkladně zašlehejte. Zbylé mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Přidejte jednu lžičku vanilkového cukru, a když začne vřít, vlijte do mléka žloutkovou směs. Za stálého míchání na mírném až středním ohni připravte hustý pudink a nechte ho vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte do pěny a po lžících k němu zašlehávejte zchladlý (může být ještě trochu vlažný) pudink. Připravte si čtvercovou dortovou formu o hraně dlouhé 24 cm a celý jej vyložte přilnavou potravinářskou fólií. Dno formy vyložte souvislou vrstvou máslových sušenek, na které rozetřete tenkou vrstvu pudinkového krému.
Oloupejte banány a podélně i příčně je rozkrojte na poloviny, které vložte do misky a polijte je citronovou šťávou. Promíchejte je, aby se jí úplně obalily. To jim pomůže zachovat si světlou barvu i po upečení. Poloviny banánů pak vyskládejte po celé ploše krému ve formě. Povrch banánů pak opět pokryjte krémem, který uhlaďte do roviny a na něj vyskládejte druhé patro sušenek.
Sušenkovou vrstvu potřete kondenzovaným mlékem (měla by vám zbýt asi čtvrtina množství na konečné zdobení dortu) a na něj vyskládejte další sušenky. Na sušenky rozetřete zbytek pudinkového krému a navrch položte poslední vrstvu sušenek.
Želatinu smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi horké vody a počkejte, až nabobtná. Plnotučnou smetanu vyšlehejte do tuhé pěny. Když začne houstnout, přidejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání. Dvě lžíce šlehačky vložte do nádoby se želatinou, promíchejte a výslednou směs vlijte do mísy se šlehačkou a znovu krátce prošlehejte. Šlehačku pak vložte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí jí ozdobně postříkejte povrch celého dortu. Ten pak vložte do lednice přes noc vychladit a ztuhnout. Druhý den naplňte zbylým kondenzovaným mlékem zdobicí pistoli či sáček a postříkejte jím celý povrch dortu. Ten poté vyjměte z formy, sloupněte fólii, naporcujte a podávejte.