Norský dort Verdens Beste Kake - postup přípravy
Daleké a větrem ošlehané, skalnaté a mrazivé Norsko. Krutý a mrazivý sever umí být i jemný a sladký, o čemž svědčí také dnešní recept na norský dort, který nese název „Verdens Beste Kake“, což v doslovném překladu znamená „nejlepší dort na světě“. A není to nadsázka. Tento jemný dezert s bílkovou pěnou, smetanou a plátky křupavých mandlí si tento titul beze všeho zaslouží. Pokud chcete okouzlit své blízké při některé slavnostní příležitosti, určitě zkuste tohohle načechraného fešáka. Přinese vám zaručený úspěch.
Těsto
Náplň
Krém
Návod na přípravu:
Ze všeho nejdříve si rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. V misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva.
Do oddělené hlubší misky vložte změklé máslo a přidejte k němu sto gramů cukru. Šlehačem šlehejte 2 až 3 minuty, aby se cukr rozpustil a máslo získalo hladkou konzistenci. K této hmotě pak přidejte žloutky a šlehačem rozmíchejte do hladka. Poté za stálého míchání nejnižší rychlostí přidejte také tři polévkové lžíce mléka. Nakonec ke směsi přisypejte také mouku s práškem do pečiva a uhněťte soudržné těsto.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte do něj připravené těsto. Rozprostřete jej špachtlí rovnoměrně po celé ploše plechu a nechte chvíli při pokojové teplotě stát.
Mezitím připravte bílkový sníh. Vaječné bílky nalijte do mísy a přidejte k nim špetku soli. Elektrickým šlehačem začněte bílky vyšlehávat, dokud nezískáte hustší, ale zatím ne zcela pevnou pěnu. V této fázi postupně za stálého šlehání přidávejte také cukr a kyselinu citrónovou a dále šlehejte, dokud nezískáte pevný sníh.
Tímto sněhem pak rovnoměrně zakryjte těsto v plechu. Na prkénku nasekejte najemno mandle a celou sněhovou vrstvu jimi posypejte. Takto připravený plech vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia a pečte asi 35 až 40 minut.
Pak vyjměte plech z trouby, nechte korpus trochu zchladnout a opatrně ho vyndejte na pracovní plochu. Rozkrojte ho příčně na dva stejně velké obdélníky a nechte úplně vychladnout.
Připravte si šlehačku. Do mísy nalijte smetanu a šlehačem šlehejte asi 3 až 5 minut, dokud nevytvoříte pevnou pěnu. Tou naplňte zdobicí sáček a můžete začít sestavovat dort.
Jednu polovinu korpusu se sněhem položte na talíř a pomocí zdobicího sáčku ji pečlivě zakryjte šlehačkou. Na ni položte druhou polovinu a navrch opět nastříkejte šlehačku. Takto připravený dort dejte do lednice chladit alespoň na hodinu, aby šlehačka ztuhla. Pokud chcete, můžete povrch dezertu dozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem.