Olejová bábovka jako od maminky - postup přípravy
Tato olejová bábovka je rychlá, snadná a zároveň velmi chutná. Vyzkoušejte osvědčený recept po mamince od paní Kateřiny Sojkové.
Ingredience
Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky smíchejte s obyčejným a vanilkovým cukrem, přidejte k nim olej a kůru z jednoho celého citrónu a vše vyšlehejte do jemně a bělavé pěny.
Hladkou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a tuto směs postupně zapracujte do žloutkové směsi, kterou nařeďte trochou vody. Vše ještě krátce prošlehejte a stěrkou do ní jemnými krouživými pohyby směrem ode dna vzhůru zapracujte našlehané bílky.
Dvě třetiny těsta nalijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku a párkrát s ní jemně klepněte o hranu stolu, aby si těsto „sedlo“ a vyhnaly se z něho vzduchové bubliny. Ke zbylé třetině přidejte dvě lžíce kakaového prášku, dobře promíchejte a nalijte ji do formy na světlé těsto. Pokud chcete, párátkem těsto párkrát promíchejte, aby se tmavá hmota vlila do té světlé.
Bábovku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C se zapnutým ventilátorem a pečte ji asi 45 minut. Po dopečení ji nechte samovolně úplně vychladnout a až poté ji vyklopte z formy (pokud nepočkáte, horké těsto se vám při vyklápění zbytečně potrhá). Bábovku jemně poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.