Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Olejová bábovka jako od maminky

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Olejová bábovka jako od maminky - postup přípravy

Tato olejová bábovka je rychlá, snadná a zároveň velmi chutná. Vyzkoušejte osvědčený recept po mamince od paní Kateřiny Sojkové.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky smíchejte s obyčejným a vanilkovým cukrem, přidejte k nim olej a kůru z jednoho celého citrónu a vše vyšlehejte do jemně a bělavé pěny.

2. KROK

Hladkou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a tuto směs postupně zapracujte do žloutkové směsi, kterou nařeďte trochou vody. Vše ještě krátce prošlehejte a stěrkou do ní jemnými krouživými pohyby směrem ode dna vzhůru zapracujte našlehané bílky.

3. KROK

Dvě třetiny těsta nalijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku a párkrát s ní jemně klepněte o hranu stolu, aby si těsto „sedlo“ a vyhnaly se z něho vzduchové bubliny. Ke zbylé třetině přidejte dvě lžíce kakaového prášku, dobře promíchejte a nalijte ji do formy na světlé těsto. Pokud chcete, párátkem těsto párkrát promíchejte, aby se tmavá hmota vlila do té světlé.

4. KROK

Bábovku vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C se zapnutým ventilátorem a pečte ji asi 45 minut. Po dopečení ji nechte samovolně úplně vychladnout a až poté ji vyklopte z formy (pokud nepočkáte, horké těsto se vám při vyklápění zbytečně potrhá). Bábovku jemně poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů