Oplatková kokosová roláda - postup přípravy
Sladké rolády mají mnoho výhod. Obvykle dobře chutnají a také skvěle vypadají. Řada lidí z nich však má obavy, jelikož se obávají celkové náročnosti. To ale neplatí o tomto dezertu, který pokud něčím zaujme, tak je to rychlost a jednoduchost přípravy. A výsledek bude famózní.
Ingredience
Karamelová náplň
Kokosová náplň
Základem rolády jsou hotové oplatky, které se dají koupit v obchodech. Ty výrazně zjednoduší samotnou přípravu, jelikož se tak lze vyhnout chystání těsta. Oplatka se po vyjmutí z obalu následně zabalí do vlhké utěrky, a to asi na 30 minut. Důvodem je to, aby sama zvlhla, byla tvárná a umožnila zabalení rolády.
Když je oplatka v utěrce, začne se přípravou karamelové náplně. Postup je velmi jednoduchý. Cukr se v hrnci nechá pomalu zkaramelizovat, a když má tekutou konzistenci, zalije se vodou a nechá rozpustit. Následně se do této směsi přidají nadrcené sušenky. Měly by mít až práškovou konzistenci. Smíchají se s karamelovou vodou a tím vytvoří velmi hustou kaši, která bude jednou z vrstev dané rolády.
Karamelová směs se následně nanese na oplatku. Je třeba ji po celé ploše oplatky opravdu velmi důkladně rozetřít, a to až k samotným okrajům. Takto se nechá být, jelikož i z karamelové vrstvy bude oplatka dále absorbovat požadovanou vlhkost.
Během této doby je čas na přípravu druhá náplně. Základem je voda, ke které se přidá cukr a dále máslo. Jakmile se směs rozpustí, přichází na řadu sušené mléko. Vše se důkladně během zahřívání rozmíchá a poté je možné odstavení ze sporáku. Na závěr se přidává drcený kokos, který pomůže k zahuštění.
Kokosová vrstva se následně opatrně přidá na tu karamelovou. Opět se rozetře ideálně až k okrajům. V tu chvíli je sušenková roláda připravená k balení. Opatrně se zaroluje až do konce a poté se vloží do lednice. Je třeba, aby vše důkladně ztuhlo. Po vyndání už je postup velmi jednoduchý. Po vybalení z pečicího papíru se roláda pouze nakrájí ostrým nožem na zhruba 1 – 2 centimetrové plátky a může se servírovat. V budoucnu nejsou problém jakékoliv úpravy dezertu v tom smyslu, že je možné měnit chutě samotných náplní.