Ovesný koláč s banánem a čokoládou - postup přípravy
Ovesný koláč s banánem je vláčný, nadýchaný a neobsahuje přidaný cukr. Upečte si zdravější alternativu klasických dezertů, která neobsahuje zbytečnou chemii.
Ovesný koláč s banánem a čokoládou je přesně ten dezert, který si dáte s radostí – a bez pocitu, že jste právě snědli něco „zakázaného“. Je vláčný, nadýchaný, voňavý po banánech a kakau, a přitom neobsahuje ani gram přidaného cukru. Sladkost mu dodává ovoce, jemnost kokosové mléko a šmrnc čokoládová poleva s křupavými arašídy. Výsledek? Koláč, který chutná jako odměna, ale přitom je plný dobrých věcí.
Podobné recepty se začaly objevovat s rostoucím zájmem o zdravější pečení. Místo bílé mouky ovesné vločky, místo cukru banány a sirup, místo másla kokosový olej. Ale princip zůstává stejný – spojit chutné suroviny do dezertu, který potěší tělo i duši. Ovesné koláče mají kořeny v severské kuchyni, kde se pečou s jablky, lesním ovocem nebo třeba mrkví. Tahle verze s banánem a čokoládou je tak trochu fúzí – české domácí pečení s dotekem exotiky.
A co variace? Místo jablek můžete použít hrušky, švestky nebo třeba mango. Kokosové mléko se dá nahradit mandlovým, arašídy vyměnit za lískové ořechy, a čokoládu za karob nebo hořkou polevu s pomerančovou kůrou. Těsto můžete obohatit o skořici, vanilku nebo špetku soli – podle toho, co máte rádi. A pokud chcete ještě víc zdraví, přidejte lžičku chia semínek nebo lněné mouky.
Ovesný koláč s banánem a čokoládou není jen dezert. Je to důkaz, že sladké může být zároveň výživné, že pečení nemusí znamenat hromadu cukru, a že i bez mouky a másla se dá vykouzlit něco, co zmizí z talíře rychleji, než stihnete říct „ještě kousek“. Je to koláč, který chutná jako víkend – i když je teprve středa.
Těsto
Na smažení a vymazání
Poleva
Na posypání
Banány rozmixujte na kaši, do které vmíchejte kakao.
Poznámka: Čím zralejší budou banány, tím sladší bude mít dezert chuť.
Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do nich vejce s kypřicím práškem do pečiva. V samostatné míse poté smíchejte ovesné vločky s kokosovým mlékem.
Tip: Kokosové mléko můžete nahradit kravským nebo sójovým.
Vločky nechte 10 minut namáčet a mezitím nakrájejte oloupané jablko na malé kousky. Ty smíchejte s citronovou šťávou a rozprostřete do pánve s kokosovým olejem.
Poznámka: Z jablka předem odstraňte jádřinec.
Ovoce zalijte javorovým sirupem a smažte ho 5 minut na středním ohni. Jablka poté vmíchejte do banánové směsi, do které vmíchejte i vločky.
Vzniklé těsto přendejte do formy na pečení vymazané kokosovým olejem a vyložené pečicím papírem. Dezert poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Nakonec pražte 5–10 minut arašídy na suché pánvi a pak je nasekejte nadrobno. Na závěr připravte polevu rozpuštěním čokolády v horkém mléce.
Upečený ovesný koláč s banánem z formy vyklopte, polijte ho polevou, ozdobte arašídy a podávejte ho až po vychladnutí, aby byl lépe stravitelný.
Poznámka: Dezert můžete skladovat v lednici po dobu 4–5 dní.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fantastische Rezepte

