Pečená kachní stehna na slanině a medu - postup přípravy
Pečená kachna je jedním ze základních stavebních pilířů české kuchyně. Pokud už vás ale nudí jednoduše pečená se zelím, vyzkoušejte tak trochu jinou úpravu se slaninou, medem a zázvorem. Recept podle paní Zdeňky Laštůvkové není o nic složitější než ten, na který jste zvyklí, výsledek je ale diametrálně odlišný. Až si ho vyzkoušíte, určitě se k němu budete rádi vracet.
Ingredience
Ze všeho nejdříve si připravte marinádu na maso. Do velké mísy prolisujte česnek, přidejte k němu jednu lžíci medu, jemně nasekanou cibuli, koriandr, tymián a zázvor. K tomu ještě podle chuti dodejte sůl a pepř, trochu oleje a vody a jednu lžíci sójové omáčky. Vše dobře promíchejte a do této marinády naložte obě kachní stehna. Dobře je ze všech stran směsí obalte, mísu překryjte kusem přilnavé potravinářské fólie a dejte je do lednice marinovat přes noc.
Druhý den v pekáči na sporáku na trošce oleje orestujte slaninu nakrájenou na kostky a zprudka osmahněte stehna z obou stran. Přilijte zbylou marinádu, podlijte trochou vody a pošlete pekáč s kachnou zakrytý poklicí do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 50 minut. V průběhu pečení kachnu pravidelně kontrolujte, a pokud by se vypekla veškerá šťáva, přilijte do pekáče trochu vody nebo vývaru. Po uplynulých 50 minutách stáhněte teplotu na 180 °C, odstraňte víko pekáče a odkrytou kachnu pečte, dokud se šťáva nezredukuje na přiměřené množství a konzistenci a dokud kachna krásně nezměkne a neočervená na povrchu.
Hotovou kachnu servírujte se šťouchanými brambory smíchanými s jemně nasekanou hladkolistou petrželkou a osmaženou cibulkou. Na brambory položte trochu opečené slaniny z pekáče a podávejte.