Pečená zelenina do salátů - postup přípravy
Většina z nás připravuje bramborový salát s vařenou zeleninou. Existuje ale celá řada dalších salátů, do kterých se tepelně upravená zelenina používá. Ve skutečnosti ale vaření není tím optimálním způsobem, kterým zeleninu můžete pro použití do salátů připravit. Většina cenných živin a hlavně chuti se totiž během vaření vyplaví do vody v hrnci a v samotné zelenině jí moc nezůstane. Máme pro vás zlepšovák, který vám usnadní vaření a zachutná i odpůrcům zeleninových pokrmů.
Postup je velmi jednoduchý. Zeleninu důkladně omyjte a osušte ji papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na menší kostky, zasypejte ji svým oblíbeným kořením (skvělé je koření na grilovanou zeleninu). Přidejte k ní cibuli i se slupkou a celé oloupané stroužky česneku. Pokud chcete, můžete do pekáčku vložit také bobkový list, nové koření, případně některé další podle vaší chuti.
Na dno pekáčku nalijte vodu asi do třetiny výšky zeleniny, pokud máte větší kusy. Pokud jste ji pokrájeli na malé kostičky, stačí vody jenom maličko. Pekáč pak zakryjte alobalem. Vložte ho do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte, dokud zelenina nezměkne. Pak odkryjte alobal a dopečte křupavou kůrčičku.
Pár poznámek na závěr
Voda v pekáčku je důležitá jenom kvůli tomu, aby cibule, česnek a bobkový list, případně koření, uvolnily svoji vůni, která následně přejde do zeleniny. Jakmile se začne vařit, vypaří se a zelenina se bude péct.
Díky tomu, že zeleninu ochutíte už během pečení, nemusíte následně do salátu přidávat už žádnou cibuli, česnek ani koření. Všechno už je v zelenině.