Pečené vepřové koleno v medové pivní omáčce se salátem z brambor a ředkviček - postup přípravy
Pečené vepřové koleno je klasická dobrota k pivu, ale potěší i jen tak k nedělnímu obědu. Tento recept snadno připravíte jak v troubě, tak i na grilu, díky čemuž se moc hodí jako specialita letního grilování.
Ingredience
Omáčka
Salát
Do velkého hrnce nalijte dva litry vody (anebo tolik, aby byla kolena úplně ponořená – množství surovin pak případně poměrným způsobem přepočítejte). Velkou cibuli zbavte špinavých slupek, ale neloupejte ji. Rozdělte ji na čtvrtiny, které vhoďte do hrnce s vodou. Velkou mrkev rozpulte a také ji přidejte do vody. Pokrájejte i celer na velké kusy, které přidejte do hrnce.
Z petrželky odkrojte tuhé stonky, z jarních cibulek odkrojte zelenou nať a obojí vložte do hrnce. Pak přidejte kuličky jalovce, dvě celé hvězdičky badyánu a tři bobkové listy. Nakonec přidejte dvě až tři polévkové lžíce soli, promíchejte a přiveďte vodu na kamnech k varu. Do vroucí vody se zeleninou vložte vepřová kolena a pod pokličkou vařte 1,5 až 2 hodiny a v průběhu pravidelně odstraňujte z povrchu vývaru pěnu.
Brambory ve slupce nakrájejte na kostky, ředkvičky rozkrájejte na poloviny a obojí vložte do zapékací misky. Posypejte tymiánem a solí, zakápněte trochou olivového oleje, proklepejte a vložte do trouby péct na 180 °C doměkka. Po dopečení salát vyjměte z trouby a ozdobte ho překrájenými cherry rajčátky. Poté připravte marinádu na maso. Do misky nalijte včelí med, světlé pivo, sójovou omáčku. Přidejte rajčatovou pastu a směs pepřů a vše důkladně promíchejte.
Uvařená vepřová kolena vyjměte z vývaru a nožem vytvořte po celém povrchu masa zářezy v rozestupech asi 1 centimetr. Plech na pečení vyložte papírem, každé koleno zabalte do namočeného a zmuchlaného pečicího papíru a vložte do trouby péct 30 minut. Poté kolena rozbalte z papíru, celý jejich povrch potřete připravenou marinádou a vraťte zpátky do trouby na dalších 30 minut. Potírání pak opakujte ještě dvakrát po půlhodině. Po dopečení kolena pomažte zbytkem marinády, položte na talíř a servírujte spolu s hromádkou pečeného salátu z ředkviček a nových brambor, ozdobené nasekanými listy čerstvé petrželky.