Pečený kapr s rajčatovou omáčkou a sýrem - postup přípravy
Pokud nechcete vánočního kapra upravovat tradičně v trojobalu, můžete zkusit jednoduchý a výtečný recept, kdy se nesmaží, ale peče. Vynikající je k němu zeleninový salát.
Na rybu
Na omáčku
Na salát
Vykuchaného kapra zbavte šupin a ploutví. Pokud má kapr jikry nebo mlíčí, nechte je v rybě. Hlavu mu neuřezávejte. Pak na těle ryby udělejte z obou stran na protilehlých místech zářezy na porce. Kapra osolte, opepřete a posypejte červeným chilli kořením a vše do ryby vmasírujte. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny uležet do lednice.
Cibule nakrájejte na půlkolečka a rozložte je na plech. Na ně položte kapra. Máslo nakrájejte na menší kousky, vložte ho do zářezů a dovnitř ryby. Přikryjte ji pečicím papírem a poté alobalem. Poté rybu vložte péct do předehřáté trouby na 200 °C na asi 40 až 45 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Zvlášť rozmixujte červenou papriku, zelenou papriku a rajčata. Dejte na pánev olivový olej. Přidejte zelenou papriku a krátce smažte. Pak dodejte červenou papriku a restujte 2 minuty. Následně přilijte rajčata. Přidejte sůl, pepř a červené chilli a nechte pod poklicí 5 minut vařit.
Odkryjte rybu. Po stranách, ale ne na rybu dejte rajčatovou omáčku. Tu posypejte trochou nasekané petrželky a nastrouhaným čedarem. Odkrytou rybu vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut.
Na salát si pokrájejte ledový salát a červené zelí na kusy, mrkev a malé okurky na kolečka. Přidejte petržel, rukolu, nakrájené jablko bez jádřince a rozpůlená cherry rajčata. Salát ochuťte dresingem podle vašeho výběru, lze použít i olivový olej nebo citronovou šťávu. Poté servírujte porci kapra s trochou omáčky a sýra spolu se salátem.