Plněné papriky s houbovou směsí a rajčatovou omáčkou a zelné závitky plněné rýží - postup přípravy
Jste vegetarián nebo zrovna nemáte chuť na maso? Přinášíme vám dvojici výborných zeleninových receptů, kde vám maso ani nebude chybět. Ale i kdybyste po něm přeci jenom zatoužili, není nic snazšího, než k surovinám do plnicích směsí přidat mleté maso restované na pánvi a doplnit jím celé složení a dostanete mňamku, od které se nebudete moci odtrhnout.
Plněné papriky s houbovou směsí a rajčatovou omáčkou
Zelné závitky s náplní z rýže a hub
Plněné papriky s houbovou směsí a rajčatovou omáčkou
Papriky umyjte a osušte papírovou utěrkou, odkrojte vršky se stopkou a lžičkou opatrně, abyste papriky nepoškodili, vyčistěte vnitřek paprik od zbytků semínek.
Propláchněte rýži a nechejte ji okapat. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Čerstvou petrželku nasekejte najemno. Houby očistěte a pokrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nasekejte na jemné kostičky.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli s česnekem lehce orestujte. Když cibulka zprůhlední, vhoďte na pánev pokrájené houby a za stálého míchání restujte, dokud houby neztmavnou. Pak přidejte dvě až tři polévkové lžíce rajčatového pyré, promytou rýži, nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem. Směs promíchejte, nechte probublat a odstavte z kamen.
Připravte si zapékací misku nebo pekáček. Každou papriku naplňte až po okraj připravenou houbovou náplní a vložte ji do zapékací misky. Když jsou všechny papriky naplněné, zalijte je zbylým rajčatovým pyré smíchaným s trochou vody tak, aby omáčka dosahovala asi do poloviny výšky paprik.
Papriky vložte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte 70 až 80 minut. V polovině pečení papriky otočte, a když jejich povrch zhnědne, vyjměte je z trouby a podávejte s rýží, polentou či jinou přílohou a posypané koprem.
Zelné závitky s náplní z rýže a hub
Nasekanou cibuli orestujte na pánvi s trochou oleje. Přidejte propláchnutou rýži a 50 ml vody. Za občasného míchání nechte vařit pod pokličkou, dokud rýže veškerou vodu nevstřebá. Pak postupně přidejte vývar, nastrouhanou mrkev, nadrobno nasekané houby, sůl a pepř a dobře promíchejte. Směs za občasného míchání přiveďte k varu.
Oloupejte zelné listy (případně můžete sehnat už naložené a připravené z obchodu) a okrájejte je tak, aby se daly složit do závitku. Listy vložte do cedníku a spařte je vroucí vodou, aby změkly. Doprostřed každého listu navršte lžičkou trochu náplně a zabalte je do závitků tak, že nejprve zahněte dvě protilehlé strany směrem ke středu a pak podélně srolujte z protilehlých konců.
Dno hrnce vyložte několika celými zelnými listy, přidejte trochu sladkého zelí, navrstvěte hotové závitky, které prokládejte sladkým zelím a můžete přidat i čerstvou větvičku tymiánu. Zalijte směs zbytkem oleje, rajčatovou šťávou a vodou tak, aby byly závitky potopené.
Takto závitky vařte na mírném ohni asi hodinu a půl. Nakonec zasypejte v hrnci nasekanou petrželkou a koprem a vařte dalších 20 až 30 minut. Pokud chcete, nakonec můžete závitky vyskládat do pekáčku a nechat 30 minut opéct v troubě, aby jejich povrch zhnědl. Není to ale nutné.
Dobrou chuť.