Poděbradské maso - postup přípravy
Poděbradské maso patří do rodiny hustých zeleninových omáček, jako je svíčková či bratislavská, a ocení ji všichni milovníci klasické české kuchyně. Vyzkoušejte osvědčený recept, o nějž se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.
Ingredience
Cibuli očistěte a nasekejte ji nadrobno. Očistěte také mrkev, celer a petržel, jednu mrkev si nechte uvařit v osolené vodě doměkka. Druhou spolu s ostatní zeleninou nasekejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přihoďte kořenovou zeleninu a ještě chvíli společně restujte.
Vepřovou plec v celku opláchněte a důkladně osušte. Po celém povrchu ji osolte a opepřete a v zeleninovém základu ji nechte opéct ze všech stran dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a mletou papriku a vše nechte zarestovat. Poté maso podlijte trochou vody, promíchejte, přiklopte pokličkou a vše společně duste doměkka.
Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho z hrnce a zeleninu v něm rozmixujte dohladka. Výslednou omáčku zjemněte trochou smetany, podle chuti ji dosolte a dopepřete a odstavte ji ze sporáku.
Uvařenou mrkev nakrájejte na kostičky a vmíchejte je do hotové omáčky. Nakrájejte také dobře okapané kyselé okurky, které rovněž přimíchejte do omáčky. Maso nakrájejte na plátky, rozdělte ho na talíř, přelijte ho zeleninovou omáčkou a podávejte s knedlíkem, rýží nebo s těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.