Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poděbradské maso

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Poděbradské maso - postup přípravy

Poděbradské maso patří do rodiny hustých zeleninových omáček, jako je svíčková či bratislavská, a ocení ji všichni milovníci klasické české kuchyně. Vyzkoušejte osvědčený recept, o nějž se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli očistěte a nasekejte ji nadrobno. Očistěte také mrkev, celer a petržel, jednu mrkev si nechte uvařit v osolené vodě doměkka. Druhou spolu s ostatní zeleninou nasekejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přihoďte kořenovou zeleninu a ještě chvíli společně restujte.

2. KROK

Vepřovou plec v celku opláchněte a důkladně osušte. Po celém povrchu ji osolte a opepřete a v zeleninovém základu ji nechte opéct ze všech stran dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a mletou papriku a vše nechte zarestovat. Poté maso podlijte trochou vody, promíchejte, přiklopte pokličkou a vše společně duste doměkka.

3. KROK

Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho z hrnce a zeleninu v něm rozmixujte dohladka. Výslednou omáčku zjemněte trochou smetany, podle chuti ji dosolte a dopepřete a odstavte ji ze sporáku.

4. KROK

Uvařenou mrkev nakrájejte na kostičky a vmíchejte je do hotové omáčky. Nakrájejte také dobře okapané kyselé okurky, které rovněž přimíchejte do omáčky. Maso nakrájejte na plátky, rozdělte ho na talíř, přelijte ho zeleninovou omáčkou a podávejte s knedlíkem, rýží nebo s těstovinami.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů