Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proč do smažené cibule přidávat cukr

Proč do smažené cibule přidávat cukr - postup přípravy

Osmažení cibule je základem mnoha pokrmů. Správně ji osmažit je tak trochu věda a vyžaduje to jistou míru šikovnosti. Navíc existuje několik druhů smažené cibulky, přičemž každá se používá na něco jiného. Zde je několik základních rad.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Jak zesklovatět cibuli

Jedním nejčastějších pokynů v různých receptech bývá smažit cibuli tak dlouho, dokud nezesklovatí. To se dělá tak, že na pánev dáte trochu másla nebo oleje a pak začnete cibulku smažit. Ovšem je nutné použít jen malý plamen. Cibuli nezapomeňte občas promíchat, napomůže to tomu, že se bude opékat rovnoměrně ze všech stran.

2. KROK

Cukr pomůže chuti

Chuť zesklovatělé cibule lze vylepšit, pokud do ní přidáte cukr. Nedávejte ho však mnoho, aby nebyla příliš sladká, 1 lžička bude jistě stačit. Cukr však použijte, až když cibule zesklovatí. Díky tomu ještě rychleji změkne a začne karamelizovat. Skvělá bude na knedlíky, ale i do nádivek nebo mletého masa.

3. KROK

Cibuli pořádně oloupejte

Pokud chcete cibuli správně osmažit, řádně ji oloupejte. A to často i první „čerstvou“ vrstvu, která může mít nižší obsah vody, a tak by se mohla opékat a hnědnout rychleji než ostatní části. Cibuli rovněž osmažíte rychleji, pokud ji na začátku trochu osolíte. Pustí vodu dříve a také dostane zajímavou slanou chuť. Pokud budete chtít cibuli křupavou, použijte větší plamen. Míchejte ji ale o to častěji.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů